Domů » 3 tipy na recepty z ovocné přesnídávky

3 tipy na recepty z ovocné přesnídávky

Znáte to, když vašemu děťátku načnete ovocný příkrm a ono ho zrovna nechce? Nebo si dá pár lžiček a vám zbyde skoro celá sklenička? Případně si nadšeně vytvoříte zásoby ovocných přesnídávek a pak o ně nikdo nejeví zájem? Já ano, všechny možnosti. A protože nejsem zrovna milovník ovocných přesnídávek jen tak na lžičku a zároveň nechci zbytečně plýtvat jídlem, vymyslela jsem pár skvělých receptů, ve kterých můžete přesnídávky využít.

Níže naleznete hned tři recepty z ovocné přesnídávky, které považuji za ty nejzdařilejší. Těšit se můžete na pečenou ovesnou kaši, klasickou ovesnou kaši a lívance. Všechny tři recepty jsou extrémně jednoduché a snadno je upravíte a chuťově vyladíte podle svých preferencí i podle přesnídávky, kterou máta zrovna k dispozici.

1. Pečená ovesná kaše (2 porce)

Prvním a zároveň mým nejoblíbenějším receptem z ovocné přesnídávky je pečená ovesná kaše. Tu si můžete připravit na mnoho různých způsobu a doladit podle vlastní chuti a přesnídávky, kterou máte zrovna k dispozici. Do kaše můžete nastrouhat jablko nebo přidat jakékoli jiné vaše oblíbené čerstvé či mražené ovoce. Snadno tímto způsobem zpracujete i přesnídávky s exotickým ovocem, například mangem nebo ananasem. Dále můžete do pečené ovesné kaše přidat také oříšky nebo ořechová másla, případně kousky čokolády.

Hotovou pečenou ovesnou kaši doporučuji podávat ještě teplou a přidat na ni tvaroh, bílý skyr nebo řecký jogurt. Kaši tak dodáte porci bílkovin, díky čemuž vás více zasytí na delší dobu. Pokud si připravíte rovnou dvě porce kaše a jedna vám zbyde, můžete ji uchovat do druhého dne v lednici a následně podávat buď studenou nebo přihřát v mikrovlnce.

Pečená ovesná kaše

Suroviny

  • sklenička ovocné přesnídávky (cca 190 g)

  • ½ hrnku (cca 60 g) ovesné mouky nebo najemno mletých ovesných vloček

  • 1 odměrka (cca 30 g) vašeho oblíbeného proteinu (volitelně)

  • ¼ hrnku (60 ml) vašeho oblíbeného mléka (může být i rostlinná varianta)

  • 1 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla (volitelně)

  • 1 lžičky vanilkového extraktu nebo skořice (volitelně)

  • ½ lžičky prášku do pečiva

  • další suroviny podle chuti (například nastrouhané jablko či jiné ovoce)

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 175 °C.
  • Všechny ingredience smíchejte dohromady.
  • Vzniklé těsto dejte do malé zapékací misky.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 20 minut.
  • Nechce 10 minut vychladnout a ještě teplou kaši podávejte.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 243 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 34,5 g
Tuky 3,1 g

Další tipy na pečenou ovesnou kaši naleznete v samostatném recepty zde na blogu.

2. Klasická ovesná kaše (2 porce)

Ovocnou přesnídávku můžete snadno využít také při přípravě klasické ovesné kaše, kterou tak snadno ozvláštníte a můžete si užít nové chutě. Vločky zde můžete použít nejen ovesné, ale i jiné vločky (např. žitné), případně různé vločky nakombinovat.

Hotovou ovesnou kaši doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Díky tomu dodáte do jídla pořádnou porci bílkovin a kaše vás zasytí na delší dobu. Dále doporučuji přidat porci vašeho oblíbeného ovoce, můžete použít čerstvé, sušené, lyofilizované nebo rozmrazit mražené. Navrch přidejte ještě ještě pár oříšků nebo lžičku ořechového másla a máte dokonalou ovesnou kaši.

Klasická ovesná kaše

Suroviny

Postup

  • Všechny ingredience dejte do menšího hrnce a promíchejte. Doporučuji použít metličku, pokud máte, ale vystačíte si i s obyčejnou vařečkou.
  • Vařte do zhoustnutí podle toho, jakou máte rádi konzistenci. Kaše je hotová během pár minut. V průběhu vaření často míchejte, aby se vám kaše nepřipálila.
  • Hotovou kaši přendejte do misky nebo talíře a ozdobte podle chuti.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 339 kcal
Bílkoviny 13,4 g
Sacharidy 45,6 g
Tuky 10,1 g

Klasickou ovesnou kaši vyladěnou k dokonalosti naleznete v samostatném receptu zde na blogu.

3. Lívance (10 ks / 2 porce)

Posledním receptem z ovocné přesnídávky, který s vámi chci v rámci tohoto příspěvku sdílet, jsou lívance. Ty doporučuji podávat nejlépe ještě teplé například s rozvařeným ovocem nebo marmeládou. Navrch můžete přidat ještě tvaroh, bílý řecký jogurt nebo skyr pro dodání porce bílkovin, díky čemuž vás lívance zasytí na delší dobu.

Banánové lívance z rýžové mouky (bez lepku)

Suroviny

  • sklenička ovocné přesnídávky (cca 190 g)

  • ½ hrnku (cca 75 g) hladké mouky

  • 2 vejce

  • 1 lžička skořice

  • ½ lžičky prášku do pečiva

  • ¼ lžičky vanilkového extraktu (volitelně)

Postup

  • Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto, doporučuji použít metličku.
  • Na rozpáleném lívanečníku poté smažte jednotlivé lívance cca 2-3 minuty z každé strany.
  • Lívance podávejte nejlépe ještě teplé.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 275 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 40,2 g
Tuky 6,1 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační a platí pro základní kaši bez dalších ingrediencí. Výsledné hodnoty záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*