Domů » Vepřová panenka se sušenými švestkami
Vepřová panenka se sušenými švestkami (Paleo, AIP, Whole30, GAPS)

Vepřová panenka se sušenými švestkami

Nepatřím zrovna mezi velké milovníky kombinace masa a ovoce, tento recept jsem si ale opravdu zamilovala. Připravuji ho doma už několik let. Kombinace panenky, slaniny a sušených švestek je skutečně výborná. Doporučuji nevynechat ani jednu ze zmíněných ingrediencí.

Když jsem před nějakými pěti lety poprvé připravovala tento recept, byl docela oříšek sehnat kvalitní slaninu a sušené švestky bez cukru a různých konzervačních látek. Jezdila jsem tehdy do specializovaných obchodů v různých částech Prahy. Dnes už je situace mnohem lepší a spoustu kvalitních surovin seženete i v běžných supermarketech. Přesto však suroviny bez zbytečných přídavných látek nejsou samozřejmostí. Hlídejte si tedy složení. Přidávat ku příkladu cukr do sušených švestek nebo slaniny opravdu není potřeba.

Jako příloha k panence se hodí například pečené brambory, domácí hranolky nebo zeleninový salát.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Věděli jste, že

Vepřová panenka se jinak nazývá také panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jedná se o vysoce kvalitní kus masa, který se nachází v zadní čtvrti prasete, podobně jako svíčková u hovězího. Název je odvozen od tvaru masa, který připomíná svíci.

zdroj
Svíčková. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Wikimedia Foundation [cit. 2020-08-06]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1

Vepřová panenka se sušenými švestkami (paleo, whole30, AIP, scd, gaps)

Počet porcí

4

Příprava

10-15 minut

Pečení

20 minut

Suroviny

  • 2 vepřové panenky (cca 1 kg)

  • asi 12 plátků slaniny (cca 150 g)

  • asi 24 sušených švestek (cca 150 g)

  • pepř (vynechte při AIP eliminaci)

  • sůl

Postup

  • Panenku omyjte a zbavte blanek.
  • Prostředkem panenky udělejte podélně dlouhým nožem otvor.
  • Vzniklý otvor naplňte sušenými švestkami.
  • Maso osolte a opepřete ze všech stran a zabalte do slaniny. Můžete omotat nití nebo propíchnout párátky, aby slanina lépe držela.
  • Zprudka opečte na pánvi, aby se maso zatáhlo, cca 1 minutu z každé strany.
  • Poté pečte v předehřáté troubě na 200°C cca 15-20 minut. Panenka by měla být uvnitř ještě trochu růžová.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 482 kcal
Bílkoviny 56,2 g
Sacharidy 10 g
Tuky 22,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Komentářů

  1. Další z Vašich receptů, který si u nás oblíbila celá rodina a pochvalovala si i návštěva. Jednoduché, rychlé a přitom vypadá a chutná výborně!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*