Nepatřím zrovna mezi velké milovníky kombinace masa a ovoce, tento recept jsem si ale opravdu zamilovala. Připravuji ho doma už několik let. Kombinace panenky, slaniny a sušených švestek je skutečně výborná. Doporučuji nevynechat ani jednu ze zmíněných ingrediencí.
Když jsem před nějakými pěti lety poprvé připravovala tento recept, byl docela oříšek sehnat kvalitní slaninu a sušené švestky bez cukru a různých konzervačních látek. Jezdila jsem tehdy do specializovaných obchodů v různých částech Prahy. Dnes už je situace mnohem lepší a spoustu kvalitních surovin seženete i v běžných supermarketech. Přesto však suroviny bez zbytečných přídavných látek nejsou samozřejmostí. Hlídejte si tedy složení. Přidávat ku příkladu cukr do sušených švestek nebo slaniny opravdu není potřeba.
Jako příloha k panence se hodí například pečené brambory, domácí hranolky nebo zeleninový salát.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
Vepřová panenka se jinak nazývá také panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jedná se o vysoce kvalitní kus masa, který se nachází v zadní čtvrti prasete, podobně jako svíčková u hovězího. Název je odvozen od tvaru masa, který připomíná svíci.
zdroj
Svíčková. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Wikimedia Foundation [cit. 2020-08-06]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1
Vepřová panenka se sušenými švestkami (paleo, whole30, AIP, scd, gaps)
4
10-15 minut
20 minut
Suroviny
2 vepřové panenky (cca 1 kg)
asi 12 plátků slaniny (cca 150 g)
asi 24 sušených švestek (cca 150 g)
pepř (vynechte při AIP eliminaci)
sůl
Postup
- Panenku omyjte a zbavte blanek.
- Prostředkem panenky udělejte podélně dlouhým nožem otvor.
- Vzniklý otvor naplňte sušenými švestkami.
- Maso osolte a opepřete ze všech stran a zabalte do slaniny. Můžete omotat nití nebo propíchnout párátky, aby slanina lépe držela.
- Zprudka opečte na pánvi, aby se maso zatáhlo, cca 1 minutu z každé strany.
- Poté pečte v předehřáté troubě na 200°C cca 15-20 minut. Panenka by měla být uvnitř ještě trochu růžová.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 482 kcal |
Bílkoviny | 56,2 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 22,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Další z Vašich receptů, který si u nás oblíbila celá rodina a pochvalovala si i návštěva. Jednoduché, rychlé a přitom vypadá a chutná výborně!
Moc děkuji. Mám upřímnou radost, že chutná. 😊