Ráda zkouším nové zdravé recepty a někdy mám chuť experimentovat i s trochu netradičními surovinami nebo kombinacemi. Když jsem tedy před lety natrefila na recept na čokoládový pudink z květáku, přišlo mi to sice už dost zvláštní, ale řekla jsem si, proč to nevyzkoušet. A ono to opravdu funguje. Původní recept je na můj vkus dost sladký, a tak jsem si ho časem upravila do podoby, kterou najdete níže.
Nebojte, opravdu jsem se nezbláznila. Používat zeleninu do různých dezertů je skvělý způsob, jak vytvořit jejich zdravější variantu. Takový mrkvový dort je v posledních letech velmi populární. Různé zákusky se připravují také z červené řepy, batát, dýně nebo cukety. Nedávno jsem v cukrárně zahlédla i dort ze špenátu.
Čokoládový pudink z květáku (paleo, AIP, vegan)
4
10 minut
5 minut
Suroviny
3 hrnky (cca 300 g) květáku rozdělaného na růžičky (polovina středně velkého květáku)
2 hrnky (480 ml) mandlového nebo jiného vašeho oblíbeného mléka (při AIP eliminaci použijte kokosové nebo mléko z tygřích ořechů)
½ hrnku (cca 100 g) vypeckovaných datlí
¼ hrnku (cca 30 g) kakaového prášku nebo karobu (při AIP eliminaci zvolte karob)
2 lžíce (cca 25 g) kokosového oleje
Postup
- Květák spařte na pařáku. Stačí 5 minut, aby nebyl květák úplně měkký.
- Poté rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Zvládnete to i obyčejným tyčovým mixérem.
- Nechte vychladnout v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 180 kcal |
Bílkoviny | 4,6 g |
Sacharidy | 26 g |
Tuky | 7,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
No, tak to už je hodně zvláštní.