Receptů na pastýřský koláč (anglicky shepherd’s pie) najdete na internetu obrovské množství. Sama jsem jich vyzkoušela hned několik a nakonec se mi osvědčil recept uvedený níže. Na první pohled vypadá recept složitě, ale nenechte se odradit množstvím ingrediencí a kroků, recept je ve skutečnosti docela jednoduchý a určitě stojí za vyzkoušení. Pro lepší představu o přípravě doporučuji shlédnout krátké video od Gordona Ramsayho.
Tradiční pastýřský koláč se připravuje ze šťouchaných brambor. Ty můžete velmi dobře nahradit květákem a rozdíl téměř nepoznáte. Osobně jsem si tuto variantu oblíbila.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
Pastýřský koláč (anglicky shepherd’s pie) je tradiční britský recept připravovaný v Anglii již po staletí. Existuje mnoho variací tohoto receptu, jehož základem je červené mleté maso vařené v omáčce a zapečené s vrstvou šťouchaných brambor. Můžete zvolit různé druhy masa i jejich kombinací, přidat další druhy zeleniny či koření nebo koláč před zapečením posypat oblíbeným sýrem.
zdroj
Shepherd’s pie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Wikimedia Foundation [cit. 2020-08-24]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Shepherd%27s_pie
Pastýřský koláč s květákem (paleo, Whole30, low carb, keto, SCD, GAPS)
4
20 minut
20 minut
20 minut
Suroviny
500 g hovězího mletého
1 květák
1 mrkev
1 cibule
2 stroužky česneku
½ hrnku (cca 125 g) rajčatového pyré
½ hrnku hovězího vývaru
2 žloutky
2 lžíce oleje (např. olivový olej bez chuti a vůně)
2 lžíce másla nebo ghí / přepuštěného másla
tymián
rozmarýn
pepř
sůl
Postup
- Ze všeho nejdříve si připravte květák, který očistěte, rozdělte na růžičky a vařte do změknutí cca 20 minut.
- V mezičase osmahněte na oleji mleté maso, stačí jen krátce zatáhnout.
- Maso dále osolte a opepřete, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli a prolisovaný česnek.
- Vše promíchejte a zalijte rajčatovým pyré.
- Přidejte tymián a rozmarýn a zalijte vývarem. Poté vařte 3-4 minuty.
- Uvařený květák slijte a rozmixujte společně s máslem a žloutky. Podle chuti osolte a opepřete.
- Hotovou masovou směs dejte do zapékací mísy, na ni rozprostřete květákové pyré, na které ještě udělejte vidličkou vzor.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 347 kcal |
Bílkoviny | 31,9 g |
Sacharidy | 10,7 g |
Tuky | 20,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.