Domů » Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou
Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou (Paleo)

Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Další recept do mé sbírky klasických českých receptů ve zdravější podobě bez mouky, laktózy a rafinovaného cukru. Jak vidíte, vše je možné a vařit zdravěji není žádná věda. U většiny receptů stačí drobné změny a bez zmíněných surovin, které jsou stále běžnou součástí přípravy jídla ve většině českých domácností, se bez problému obejdete.

Tentokrát tu pro vás mám plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou. Přiznám se, že to v dětství nebylo mé oblíbené jídlo. Obvykle jsem vydlabala masovou směs, tu snědla se sladkou omáčkou a knedlíky a lusků jsem se ani nedotkla. Je zajímavé pozorovat, jak se člověku s věkem mění chutě a hlavně přístup k jídlu (a nejen k němu). Dnes už pro mě zelenina není ani za trest ani známka diety, ale součást téměř každého jídla. A nejradši mám ta, která v sobě kombinují rovnou více druhů zeleniny, jako je tomu právě i v tomto receptu.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Věděli jste, že

Nám známé plněné papriky patří mezi běžný pokrm ve většině kuchyní po celém světě. Narazit na něj tak můžete nejen v Evropě, ale například i v Indii, Mexiku či Guatemale. Základ je obvykle velmi podobný jako u nás, tedy různé druhy paprik plněné směsí z mletého masa, rýže a koření.

zdroj
Plněné papriky – Stuffed peppers. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2020-12-03]. Dostupné z: https://cs.qaz.wiki/wiki/Stuffed_peppers

Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou (bez lepku, paleo, SCD, GAPS)

Počet porcí

4

Příprava

20 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • Plněné papriky
  • 4-6 bílých paprik

  • 500 g mletého masa (já používám půl na půl hovězí a vepřové)

  • 1 vejce

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky drceného kmínu

  • Rajská omáčka
  • 2 hrnky (500 g) rajčatového pyré

  • 1 hrnek (240 ml) hovězího nebo zeleninového vývaru

  • 1 cibule

  • 2 lžíce (cca 25 g) másla nebo ghí

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • sůl

  • 1-2 lžíce medu

Postup

  • Začněte přípravou omáčky. Do hrnce dejte máslo a na kostičky nakrájenou cibuli, kterou lehce obdělejte.
  • Poté přilijte rajčatové pyré a vývar, přidejte nové koření a bobkový list a vařte pod pokličkou 10 minut.
  • Mezitím si připravte směs do paprikových lusků tak, že v míse smícháte mleté maso, vejce, prolisovaný česnek, sůl a kmín.
  • Papriky omyjte, odkrojte vršek se stopkou a vykrájejte přebytečná vlákna se semínky. Vytvořenou masovou směsí poté papriky naplňte.
  • Nechte předehřát troubu na 180 °C.
  • Z uvařené omáčky vyndejte kuličky nového koření a bobkový list a omáčku rozmixujte do hladka. Osolte a ochuťte medem podle chuti.
  • Hotovou rajskou omáčku nalijte do pekáče a poté do něj vložte i plněné papriky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 464 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 25,9 g
Tuky 27,6 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*