Další recept do mé sbírky klasických českých receptů ve zdravější podobě bez mouky, laktózy a rafinovaného cukru. Jak vidíte, vše je možné a vařit zdravěji není žádná věda. U většiny receptů stačí drobné změny a bez zmíněných surovin, které jsou stále běžnou součástí přípravy jídla ve většině českých domácností, se bez problému obejdete.
Tentokrát tu pro vás mám plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou. Přiznám se, že to v dětství nebylo mé oblíbené jídlo. Obvykle jsem vydlabala masovou směs, tu snědla se sladkou omáčkou a knedlíky a lusků jsem se ani nedotkla. Je zajímavé pozorovat, jak se člověku s věkem mění chutě a hlavně přístup k jídlu (a nejen k němu). Dnes už pro mě zelenina není ani za trest ani známka diety, ale součást téměř každého jídla. A nejradši mám ta, která v sobě kombinují rovnou více druhů zeleniny, jako je tomu právě i v tomto receptu.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
Nám známé plněné papriky patří mezi běžný pokrm ve většině kuchyní po celém světě. Narazit na něj tak můžete nejen v Evropě, ale například i v Indii, Mexiku či Guatemale. Základ je obvykle velmi podobný jako u nás, tedy různé druhy paprik plněné směsí z mletého masa, rýže a koření.
zdroj
Plněné papriky – Stuffed peppers. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2020-12-03]. Dostupné z: https://cs.qaz.wiki/wiki/Stuffed_peppers
Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou (bez lepku, paleo, SCD, GAPS)
4
20 minut
45 minut
Suroviny
- Plněné papriky
4-6 bílých paprik
500 g mletého masa (já používám půl na půl hovězí a vepřové)
1 vejce
2 stroužky česneku
1 lžička soli
½ lžičky drceného kmínu
- Rajská omáčka
2 hrnky (500 g) rajčatového pyré
1 hrnek (240 ml) hovězího nebo zeleninového vývaru
1 cibule
2 lžíce (cca 25 g) másla nebo ghí
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
sůl
1-2 lžíce medu
Postup
- Začněte přípravou omáčky. Do hrnce dejte máslo a na kostičky nakrájenou cibuli, kterou lehce obdělejte.
- Poté přilijte rajčatové pyré a vývar, přidejte nové koření a bobkový list a vařte pod pokličkou 10 minut.
- Mezitím si připravte směs do paprikových lusků tak, že v míse smícháte mleté maso, vejce, prolisovaný česnek, sůl a kmín.
- Papriky omyjte, odkrojte vršek se stopkou a vykrájejte přebytečná vlákna se semínky. Vytvořenou masovou směsí poté papriky naplňte.
- Nechte předehřát troubu na 180 °C.
- Z uvařené omáčky vyndejte kuličky nového koření a bobkový list a omáčku rozmixujte do hladka. Osolte a ochuťte medem podle chuti.
- Hotovou rajskou omáčku nalijte do pekáče a poté do něj vložte i plněné papriky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 464 kcal |
Bílkoviny | 27 g |
Sacharidy | 25,9 g |
Tuky | 27,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.