Není to tak dávno, co u nás byly batáty spíše exotickou potravinou. Dnes je zná snad každý a běžně je seženete v každém supermarketu. Můžete je uvařit jako klasické brambory, připravit z nich hranolky nebo jiné chutné přílohy k masu. Skvěle se hodí i do sladké kuchyně pro přípravu různých dezertů.
My si doma v poslední době oblíbili tyto batátové placky. Připravit je můžete buď smažením na pánvi nebo upéct v troubě. Batátové placky podáváme jako přílohu k masu, vychutnat si je můžete ale i jen tak samotné. Při podávání doporučuji ještě oživit nakrájenou čerstvou jarní cibulkou nebo nějakým dipem (například mým kešu sýrovo-česnekovým nebo guacamole).
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Batát nebo batáta?
Stále se často vedou spory o to, zda je správně mužský rod “batát” nebo ženský “batáta”. Aktuální vydání Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost z roku 2005 tento pojem bohužel neobsahuje. Avšak Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR uvádí, že jsou možné obě varianty: batáta i batát. Spory, který tvar je správný, jsou tedy zbytečné, možné jsou obě varianty a je jen na vás, kterou preferujete. Je to stejné jako u brambor, i zde je možná “brambora” i “brambor”.
Batátové placky (paleo, Whole30)
2
10 minut
cca 25 minut
Suroviny
1-2 batáty (400-500 g)
¼ hrnku (cca 25 g) mandlové mouky
2 vejce
1-2 lžíce majoránky (volitelně)
2 lžičky soli
½ lžičky mletého pepře
pár kapek oleje nebo sádla na smažení
Postup
- Batáty zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo.
- Nastrouhané batáty smíchejte v míse s ostatními ingrediencemi.
- Ze vzniklého těsta tvořte placky, které následně smažte s kapkou oleje nebo sádla na pánvi, cca 3-4 minuty z každé strany.
Druhou možností, jak placky připravit, je pečením v troubě. Jednotlivé placky si připravte na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou a pečte v předehřáté troubě na 200 °C 15 minut. Poté placky otočte a pečte dalších 10 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 305 kcal |
Bílkoviny | 13,2 g |
Sacharidy | 35,7 g |
Tuky | 12,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.