Jak víte, nejsem zastáncem složitého vyváření. Nejradši mám recepty, které během pár minut naskládám do pekáče nebo pomalého hrnce, dám do trouby či zapnu a nemusím si již o nic starat. A přesně takový je i tento recept na dušené vepřové s uzeninou. Já ho připravuji v pomalém hrnci, můžete ho však uvařit i v klasickém hrnci na plotně (v tomto případě doporučuji přidat hrnek vývaru navíc a doba vaření je cca 1 hodina).
Jako příloha se hodí například pečená zelenina nebo zeleninové či bramborové hranolky.
Na recept mě přivedl kamarád Miloš, se kterým se často vzájemně inspirujeme různými recepty. V jeho původní verzi je místo vývaru použito pivo a ještě přidává vrchovatou lžíci medu. Já alkohol v kuchyni nepoužívám, ale věřím, že pivo ještě v kombinaci s medem dodá dušenému vepřovému úplně jiný šmrnc. Vyzkoušejte tedy podle vašich preferencí. Výsledek bude samozřejmě také velmi záviset na použité uzenině.
Vepřové stew s uzeninou z pomalého hrnce (paleo, AIP, Whole30, low carb, keto, GAPS)
4-6
10 minut
4 hodiny
Suroviny
1 kg vepřové plece
200 g kvalitní uzeniny (např. klobásy nebo slanina)
1 hrnek zeleninového vývaru
4 velké cibule
2 větvičky rozmarýnu
2 bobkové listy
2 lžičky soli
pepř (vynechte při AIP eliminaci)
Postup
- Uzeninu orestujte na pánvi a poté přendejte do nádoby pomalého hrnce.
- Ve stejné pánvi nechte zatáhnout maso, které si zároveň osolte a opepřete. Následně ho přendejte k uzenině.
- Do pomalého hrnce přidejte oloupané a rozkrojené cibule (stačí na čtvrtiny) a bylinky.
- Vařte na stupeň II 4 hodiny.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 524 kcal |
Bílkoviny | 35 g |
Sacharidy | 7,9 g |
Tuky | 39,4 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.