Inspirace na chutné zdravé přílohy není nikdy dost, a tak tu pro vás mám tip na jednu další. Příprava těchto pečených kapustiček s dýní vám zabere jen pár minut a výsledkem je výborná barevná příloha k masu nabitá vitaminy a minerály.
Pro přípravu pečených kapustiček s dýní používám dýni máslovou, která je k dostání celoročně. V sezóně můžete využít jakoukoli vaši oblíbenou dýni a získat tak další nové chutě. Volitelně můžete do receptu přidat také kousek na kostičky nakrájené slaniny.
Věděli jste, že
Růžičkové kapustě se v angličtině říká “brussels sprouts”, neboť byla před 800 lety vyšlechtěna v Bruselu v Belgii. Tyto malé kapustičky jsou živinami nabité bomby. 100 g růžičkové kapusty obsahuje 3,5 g bílkovin, 3,5 g vlákniny, celou denní dávku vitaminu C a značné množství vitaminu A. Dále zde nalezneme menší množství vápníku, železa a sodíku. V neposlední ředě obsahuje růžičková kapusta také fytosloučeninu s názvem lutein, který může pomoci léčit či předcházet vzniku šedého zákalu, makulární degenerace, srdečních onemocnění a některých typů rakoviny.
zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
BRUSSELS SPROUTS. FoodData Central [online]. [cit. 2021-04-02]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1546262/nutrients
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Pečené kapustičky s dýní (paleo, low carb, Whole30, AIP, GAPS)
4
10 minut
30 minut
Suroviny
500 g růžičkové kapusty
500 g máslové nebo jiné vaší oblíbené dýně (oloupané a nakrájené na kostičky)
½ hrnku pekanových ořechů nebo 50 g anglické slaniny (použijte při AIP eliminaci)
2 lžíce oleje na smažení (např. olivového nebo avokádového)
rozmarýn
pepř (vynechte při AIP eliminaci)
sůl
Postup
- Troubu nechte předehřát na 190 °C.
- Kapustičky omyjte a rozkrojte na poloviny, dýni zbavte slupky (pokud nepoužíváme dýni hokkaido) a nakrájejte na menší kostky.
- Zeleninu dejte na plech, osolte, opepřete, posypejte rozmarýnem a zalijte olejem. Vše řádně promíchejte a rovnoměrně rozprostřete.
- Navrch posypejte pekanovými ořechy nebo nakrájenými kousky slaniny.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 °C cca 30 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 251 kcal |
Bílkoviny | 7,9 g |
Sacharidy | 24,6 g |
Tuky | 14,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Velmi dobrý tip na přílohu, u nás doma mělo velký úspěch.
Pěkný den, Danielo, mockrát děkuji za krásnou zpětnou vazbu, mám upřímnou radost, že vám chutná. 😍