V poslední době jsem si oblíbila výrobu domácích sušenek, a tak jsem se rozhodla vytvořit jeden recept i pro AIP. Sušenky jsou tedy nejen bez obilovin a mléčných výrobků, jak je u mě zvykem, ale zároveň také bez vajec a ořechů. Přesto jsou výborné a navíc svěží díky citrónu. Zkoušela jsem i verzi s pomerančem a za mě citrón jednoznačně vyhrává.
Hlavní ingrediencí těchto kokosovo-citrónových sušenek je kokosové máslo. Pro více informací o kokosovém másle mrkněte do popisu u receptu na můj pomerančovo-kokosový dort. Recept na domácí kokosové máslo najdete zde.
Pokud byste chtěli hotové sušenky obohatit ještě o kokosovou polevu, můžete smíchat roztopené kokosové máslo (cca 4-6 lžic) a podle chuti přidat vaše oblíbené sladidlo.
Proč “AIP” sušenky? AIP (autoimunitní protokol) je doplňkový přístup pomáhající při léčbě autoimunitních i některých dalších chronických onemocnění založený na úpravě stravy a životního stylu. Základ stravování v tzv. AIP eliminaci vychází z paleo stravy, ze které navíc vylučuje vejce, lilkovitou zeleninu, ořechy a semínka, ghí (přepuštěné máslo), kakao, koření z plodů a semen rostlin a kávu.
Pro více informací o AIP mrkněte na web AIP certifikované koučky Lucky Podolové luckyaip.cz. Další recepty vhodné pro AIP eliminaci pak najdete i zde u mě na blogu označené štítkem “AIP“.
Další skvělé sladké recepty vhodné (nejen) při AIP eliminaci naleznete v mé kuchařce DEZERTY BEZ ALERGENŮ.
Kokosovo-citrónové sušenky (bez lepku, paleo, AIP, low-fodmap)
20
10+5 minut
12 minut
Suroviny
200 g kokosového másla (pokud máte máslo ztuhlé, nechte ho předem roztopit, stačí na pár minut ponořit do horké vodní lázně)
⅔ hrnku (cca 80 g) tapiokové mouky/škrobu
4 lžíce (cca 40 g) kokosového cukru
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce kokosové mouky
1 citrón (budeme potřebovat kůru a šťávu)
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Do roztopeného kokosového másla nastrouhejte kůru z citrónu a vymačkejte citrónovou šťávu.
- Přidejte javorový sirup a vanilkový extrakt a vše promíchejte.
- Zvlášť smíchejte všechny suché ingredience, tedy tapiokovou a kokosovou mouku, kokosový cukr a jedlou sodu.
- Vše smíchejte dohromady a vytvořte si těsto na sušenky, které nechte 15 minut odležet v lednici.
- Poté nechte předehřát troubu na 175 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
- Z těsta tvořte stejně velké kuličky, které skládejte na připravený plech. Každou kuličku ještě stlačte dlaní do tvaru sušenky.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 12 minut.
- Hotové sušenky nechte vychladnout a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 98 kcal |
Bílkoviny | 0,94 g |
Sacharidy | 7,5 g |
Tuky | 7,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den jde nějak nahradit kokosové máslo… Třeba za Ghi.? Nikde ho u nás nemohu totiž sehnat děkuji
Pěkný den, obávám se, že to nebude dobré. Kokosové máslo je dost specifické a je základem celého receptu. Koupíte ho snadno online a často i za dostupnou cenu. Někdy se prodává pod názvem “kokosový krém”. Případně pokud máte výkonný mixér, mělo by jít kokosové máslo vyrobit i doma. V tomto případě bych určitě zvolila bio kokos, který není tolik vysušený.
Dobrý den, prosím kokos nepatří mezi ořechy? Řeším právě alergii na ořechy. Děkuji
Kokos patří mezi ovoce a může být dobře tolerován i v případě alergie na ořechy.
Další podobný případ jsou tzv. tygří ořechy (seženete také pod názvem zemní mandle), což jsou ve skutečnosti malé hlízky. Moukou z nich dobře nahradíte mandlovou mouku v receptech.
Dobry den, susenky byly po upeceni hrozne horke. Pred peceni jsem chutnala a vsechno bylo v poradku. Nevite, cim by to mohlo byt?
Pěkný den, Anet. Napadá mě, jestli to nemohla udělat jedlá soda, někdy se mi stává, že je z pečiva víc cítit. 🤷♀️