Tento recept vznikl docela náhodou, když nám doma došlo skoro všechno jídlo a já měla chuť na sladkou snídani. Měla jsem k dispozici akorát jeden poslední banán a pár vajec. Shodou okolností mi pár dní před tím kamarádka říkala, že si občas dělá lívance z ovesných vloček, tak jsem si řekla, že to zkusím. Ovesné vločky jsem naštěstí také měla. Recept jsem nehledala, jednoduše jsem použila, co jsem měla k dispozici. Výsledek mě velmi mile překvapil.
Lívance z banánu, vajec a ovesných vloček si od té doby dělám docela často jako jednoduchou sladkou snídani. S receptem jsem si, jak je mým dobrým zvykem, zkusila ještě pohrát a níže najdete za mě optimální poměr ingrediencí. S těstem se dobře pracuje, lívance bez problému drží pohromadě a jsou výborné, zdravé, plné živin a ze surovin, které má většina z nás běžně doma.
Podávejte například s vaší oblíbenou marmeládou, ořechovým máslem nebo čímkoli, s čím máte lívance rádi.
Lívance z ovesných vloček
2 (cca 16 lívanců)
5 minut
cca 20 minut
Suroviny
2 zralé banány
5 vajec
1 hrnek (cca 100 g) ovesných vloček
1-2 lžičky skořice
máslo nebo olej na smažení
Postup
- Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte s vejci, případně můžete banány a vejce společně rozmixovat (postačí tyčovým mixérem).
- Vločky můžete nechat v celku, nebo namlít na jemno. Osobně mám v tomto receptu vločky raději namleté. Výborně se k tomuto účelu hodí nožový mlýnek na kávu.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte si těsto.
- Na rozpálené pánvi s pár kapkami tuku poté smažte jednotlivé lívance cca 2-3 minuty z každé strany.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 483 kcal |
Bílkoviny | 23,2 g |
Sacharidy | 57,2 g |
Tuky | 17,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.