Máte rádi vůni vanilky? Pak si jistě zamilujete, nebo jste si možná již zamilovali, i vanilkový extrakt. Ten se perfektně hodí pro přípravu všech možných dezertů. Sama ho přidávám do velké části mých sladkých receptů.
Sehnat u nás čistý vanilkový extrakt v množství větším než 10 ml a ještě za rozumnou cenu je však skoro nemožné. Drtivá většina dostupných produktů jsou jednak malé lahvičky za vysoké ceny a navíc obsahují přidaný cukr nebo další látky.
Vyrobit domácí vanilkový extrakt je přitom velmi jednoduché. Budete k tomu potřebovat jen dvě ingredience: vanilkový lusk a vodku. Lusk jednoduše namočíte do vodky a pak už si stačí jen počkat, než se vanilka vylouhuje do vodky a vznikne vanilkový extrakt.
Pro více informací o vanilkovém extraktu mrkněte na můj oblíbený web Living Healthy With Chocolate, kde najdete i video na výrobu vanilkového extraktu a vanilkového prášku.
Věděli jste, že
Nejdůležitější látkou obsaženou ve vanilce je vanilin, který je odpovědný za její příjemnou vůni a sladkou chuť. Provedené výzkumy naznačují, že by vanilin mohl mít také některé pozitivní účinky, a to konkrétně antioxidační, protizánětlivé, protirakovinné či neuroprotektivní.
zdroj
KUBALA, Jillian. 6 Benefits of Vanilla Extract and Vanilla Beans. Healthline Nutrition [online]. [cit. 2022-03-14]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/vanilla-extract-benefits
Domácí vanilkový extrakt
Podle potřeby
5 minut
Min. 4 týdny
Postup
- Vanilkové lusky rozkrojte podélně, aby se mohla semínka dostat ven. Případně podle potřeby nakrájejte na kratší kousky, záleží na velikosti lahviček, ve kterých budete připravovat vanilkový extrakt.
- Vanilkové lusky dejte do uzavíratelných lahviček, cca 1 lusk na 100 ml, a zalijeme vodkou. Případně můžete lusky vložit rovnou do lahve s vodkou.
- Dobře uzavřete a dejte na suché tmavé místo louhovat minimálně na 4 týdny.
Výživové údaje* | na 100 ml |
---|---|
Energie | 174 kcal |
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 0 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.