Receptů na bublaninu s třešněmi je všude spousta, ale co takhle zkusit něco jiného? Třeba tento makový koláč s třešněmi, který je nejen chuťově výborný a vláčný, ale také přirozeně bezlepkový, bez laktózy a bez cukru. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu.
Stejným způsobem jako makový koláč s třešněmi si můžeme připravit také můj velmi oblíbený makový koláč se švestkami. Postup je úplně stejný, jen navrch nandáme místo třešní vypeckované půlené švestky slupkou dolů. Pokud nemáme švestky příliš sladké, doporučuji je ještě před vložením koláče do trouby posypat lžící kokosového cukru.
Makový koláč s třešněmi (bez lepku, paleo, low-fodmap)
12 kousků
10 minut
30 minut
Suroviny
2 hrnky (cca 300 g) vypeckovaných třešní
2 zralé plantainy
1 ¼ hrnku (cca 100 g) mletého máku
½ hrnku (120 ml) kokosového mléka
3 vejce
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
Postup
- Nechte předehřát troubu na 170 °C.
- Plantainy oloupejte, nakrájejte na menší kusy a dejte do mísy nebo nádoby mixéru.
- Přidejte mléko, vejce, jedou sodu a sůl a vše rozmixujte do hladka. Pokud nemáte velký mixér, zvládnete to i obyčejným tyčovým mixérem.
- Do těsta přidejte mletý mák, zamíchejte a nalijte do formy. Uvedené množství vystačí například na dortovou formu o průměru 24 cm.
- Nakonec na těsto nasypte vypeckované třešně.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C 30 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 127 kcal |
Bílkoviny | 3,8 g |
Sacharidy | 11,6 g |
Tuky | 6,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý deň, prosím aké kokosové mlieko používate, z plechovky aj s podielom tuku alebo krabicové? Ďakujem.
Pěkný den, Marcelo. Já kupuji spíš ze zvyku nejčastěji Aroy-D v krabici.
Teda nevim, jak to děláte, ale u vašich receptů mi mouka už nechybí ani trochu 🙂 tenhle koláč je luxusní! Přidala jsem teda 3 PL panely, aby zbytek tlupy nic nenamítal, abych nemusela péct druhý normální koláč pro ně. Ale měla jsem, pak bych ho mohla celý sníst 🙂 plantain je pro mě objev roku!
Zdravím, Hani. Děkuji za zprávu. Mám velkou radost, že koláč chutnal. 🤗 Plantain je skvělá surovina, také ho považuji za jeden z nejlepších objevů. 👍