Domů » Sušenky s marmeládou
Sušenky z maniokové mouky (paleo, AIP, bez lepku)

Sušenky s marmeládou

Receptů na sušenky už mám na svém kontě celou řadu a spoustu dalších se chystám vyzkoušet. Toto jsou mé první sušenky z maniokové mouky (někdy též cassava mouky). Podle receptu můžete připravit jednouché světlé sušenky, já do nich přidávám ještě marmeládu a vytvářím tak tzv. palcové sušenky (anglicky thumbprint cookies). Marmeládu doporučuji použít například rybízovou nebo jinou kyselejší marmeládu.

A co je to vlastně ta manioková mouka?

Manioková mouka, nazývaná také cassava mouka, není u nás zatím příliš běžná. Jedná se o mouku vyráběnou z kořene manioku, což je rostlina pocházející z Jižní Ameriky známá také jako cassava nebo yuca. Na rozdíl od mouky tapiokové, se kterou je často mylně zaměňována, vzniká zpracováním celého kořene manioku (tzv. tapioková mouka nebo tapiokový škrob vznikají zpracováním pouze škrobových částí kořene manioku).

Sušenky z maniokové mouky (paleo, AIP, bez lepku)

Maniokovou mouku seženeme ve vybraných online obchodech se zdravou výživou, případně můžeme objednat ze zahraničí, např. ze Slovenska. Za sebe jsem spokojená konkrétně s maniokovou moukou značky Semienko, kterou jsem pořídila ve slovenském e-shopu kokosovysvet.sk (pro doručení do ČR je třeba kontaktovat zástupce obchodu).

V kuchyni pak pomocí maniokové mouky můžeme nahradit klasické obilné mouky v poměru 1:1. Je však třeba počítat s tím, že použití maniokové mouky bude mít vliv na výslednou konzistenci a částečně i vůni a chuť.

Já sama mám zatím z maniokové mouky vychytaný recept na tyto sušenky s marmeládou a dále pak na palačinky a vafle. Všechny recepty najdete v mé kuchařce s názvem Dezerty bez alergenů. Vyzkoušejte také jednoduché placky z maniokové mouky, které najdete zde na blogu.

Sušenky z maniokové mouky (paleo, AIP, bez lepku)

Sušenky z maniokové mouky s marmeládou (bez lepku, paleo, AIP, vegan)

Počet porcí

cca 24 malých sušenek

Příprava

15-20 minut

Pečení

20 minut

Recept na sušenky s marmeládou i další zmíněné recepty z maniokové mouky a mnoho dalších skvělých sladkých receptů naleznete v mé kuchařce DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vajec, ořechů, sóji a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.

Dezerty bez alergenů

V elektronické kuchařce Dezerty bez alergenů naleznete celkem 50 receptů na chutné zdravé dezerty neobsahující běžné alergeny, tedy lepek, laktózu, vejce, ořechy, sóju a další. Veškeré recepty zároveň splňují zásady paleo stravy a jsou vhodné i při AIP eliminaci, ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka) či veganském způsobu stravování. Kompletní seznam receptů včetně vybraných celých receptů naleznete v ukázce, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.

Výživové údaje* na 1 sušenku
Energie 47 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 6 g
Tuky 2,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*