Cukety na zahrádce stále dorůstají, a tak jsem letos stihla vyladit ještě jeden cuketový recept. K cuketovému brownies, koprovce z cukety, cuketovým špagetám, karobovo-cuketovému chlebíčku z kuchařky Dezerty bez alergenů, bramboráčkům s cuketou, cuketovým plackám a cuketovému chlebíčku s vlašskými ořechy tak přidávám ještě perník z cukety.
Tento cuketový perník je skvělý nejen chuťově, ale také tím, že si ho můžete upravit snad pro jakoukoli dietu. Sama jsem ho vyzkoušela a chuťově vyladila hned v pěti variantách z různých druhů mouk. Které konkrétně to jsou najdete v poznámkách pod seznamem surovin. Tam jsem pro vás sepsala také konkrétní možnosti, jak v receptu nahradit některé potenciálně problémové potraviny, tedy nejčastější alergeny. Zároveň zde naleznete úpravu receptu pro eliminační fázi autoimunitního protokolu.
Cuketový perník
12 kousků
10 minut
45 minut
Suroviny
1 středně velká cuketa (cca 300 g)
1 hrnek mouky (viz poznámky níže)
½ hrnku (120 ml) vašeho oblíbeného mléka (já používám mandlové)
2 vejce
¼ hrnku (cca 80 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
¼ hrnku (cca 50 g) rozpuštěného másla, ghí nebo kokosového oleje
¼ hrnku (cca 30 g) kakaového prášku (já používám raw nepražené)
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky prášku do pečiva nebo ½ lžičky jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
- Volitelně
cca 30 g vaší oblíbené marmelády na namazání
cca 50 g čokolády / čokoládové polevy na polití
POZNÁMKY
Mouku zvolte vaši oblíbenou dle chuťových preferencí či diety, ve které se zrovna nacházíte. Fungovat bude například:
- 1 hrnek (cca 150 g) hladké špaldové mouky,
- 1 hrnek (cca 150 g) rýžové nebo pohankové mouky (s těmi je výsledný perník o něco sušší, proto doporučuji přidat do těsta lžíci medu navíc),
- 1,5 hrnku (cca 150 g) mletých ovesných vloček nebo ovesné mouky,
- ½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky v kombinaci s ½ hrnkem (cca 60 g) tapiokové mouky.
Pokud potřebujete v receptu nahradit vejce, doporučuji použít tzv. želatinové vejce, nebo vyzkoušet jinou alternativu, jejichž výčet najdete v článku 7 tipů, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů.
Pro verzi bez laktózy můžete místo másla použít například ghí / přepuštěné máslo, nebo pokud chcete/potřebujete perník upéct zcela bez mléka, vhodnou alternativou je kokosový olej. Mléko je v receptu možné použít jakékoli, tedy živočišné i rostlinné, podle vaší preference.
Cuketový perník můžete také snadno upravit pro AIP eliminaci pomocí několika kroků:
- mouku použijte kombinaci ½ hrnku (cca 50 g) mouky z tygřích ořechů s ½ hrnkem (cca 60 g) tapiokové mouky,
- vhodným mlékem je kokosové nebo z tygřích ořechů (to si budete muset vyrobit domácí, recept na něj najdete např. v mé kuchařce Dezerty bez alergenů),
- jako alternativa vajec poslouží tzv. želatinové vejce, návod najdete též v mé e-kuchařce, nebo doporučuji shlédnout toto video,
- místo másla použijte kokosový olej,
- kakao zaměňte za karob,
- perníkové koření si připravte vlastní kombinací 1 lžičky skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku a ¼ lžičky mleté vanilky,
- namísto prášku do pečiva použijte jedlou sodu dle uvedeného množství,
- čokoládovou polevu si připravte vlastní kombinací 35 g kokosového oleje, 10 g karobu, ½ lžíce sladidla (např. javorového sirupu, medu nebo kokosového cukru) a špetky mleté vanilky.
Stejným způsobem můžete do AIP verze převést většinu sladkých dezertů.
Postup
- Nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu, kterou vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou. Já používám na uvedené množství zapékací mísu o rozměrech 18×16 cm.
- Cuketu nastrouhejte najemno a pořádně vyždímejte.
- V míse smíchejte nejprve suché ingredience, tedy zvolenou mouku, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a sůl.
- Do mísy přidejte zbylé ingredience a vše promíchejte.
- Těsto dejte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.
- Po vychladnutí můžete ještě namazat marmeládou a polít čokoládovou polevou. Marmeládu buď namažte dovnitř perníku, tedy rozkrojte ho podélně na dvě poloviny, namažte marmeládou a obě poloviny opět spojte. Nebo vyzkoušejte “línou” verzi, kdy marmeládu namažete navrch perníku a poté přelijete čokoládovou polevou.
Výživové údaje* | na 1 kousek |
---|---|
Energie | 125 kcal |
Bílkoviny | 3,8 g |
Sacharidy | 15,6 g |
Tuky | 5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro verzi perníku ze špaldové mouky bez marmelády a čokoládové polevy a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.