Domů » Cuketový perník
Paleo cuketový perník bez lepku

Cuketový perník

Cukety na zahrádce stále dorůstají, a tak jsem letos stihla vyladit ještě jeden cuketový recept. K cuketovému brownies, koprovce z cukety, cuketovým špagetám, karobovo-cuketovému chlebíčku z kuchařky Dezerty bez alergenů, bramboráčkům s cuketou, cuketovým plackám a cuketovému chlebíčku s vlašskými ořechy tak přidávám ještě perník z cukety.

Tento cuketový perník je skvělý nejen chuťově, ale také tím, že si ho můžete upravit snad pro jakoukoli dietu. Sama jsem ho vyzkoušela a chuťově vyladila hned v pěti variantách z různých druhů mouk. Které konkrétně to jsou najdete v poznámkách pod seznamem surovin. Tam jsem pro vás sepsala také konkrétní možnosti, jak v receptu nahradit některé potenciálně problémové potraviny, tedy nejčastější alergeny. Zároveň zde naleznete úpravu receptu pro eliminační fázi autoimunitního protokolu.

Paleo cuketový perník bez lepku

Cuketový perník

Počet porcí

12 kousků

Příprava

10 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • 1 středně velká cuketa (cca 300 g)

  • 1 hrnek mouky (viz poznámky níže)

  • ½ hrnku (120 ml) vašeho oblíbeného mléka (já používám mandlové)

  • 2 vejce

  • ¼ hrnku (cca 80 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla

  • ¼ hrnku (cca 50 g) rozpuštěného másla, ghí nebo kokosového oleje

  • ¼ hrnku (cca 30 g) kakaového prášku (já používám raw nepražené)

  • 2 lžičky perníkového koření

  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo ½ lžičky jedlé sody

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • Volitelně
  • cca 30 g vaší oblíbené marmelády na namazání

  • cca 50 g čokolády / čokoládové polevy na polití

POZNÁMKY

Mouku zvolte vaši oblíbenou dle chuťových preferencí či diety, ve které se zrovna nacházíte. Fungovat bude například:

  • 1 hrnek (cca 150 g) hladké špaldové mouky,
  • 1 hrnek (cca 150 g) rýžové nebo pohankové mouky (s těmi je výsledný perník o něco sušší, proto doporučuji přidat do těsta lžíci medu navíc),
  • 1,5 hrnku (cca 150 g) mletých ovesných vloček nebo ovesné mouky,
  • ½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky v kombinaci s ½ hrnkem (cca 60 g) tapiokové mouky.

Pokud potřebujete v receptu nahradit vejce, doporučuji použít tzv. želatinové vejce, nebo vyzkoušet jinou alternativu, jejichž výčet najdete v článku 7 tipů, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů.

Pro verzi bez laktózy můžete místo másla použít například ghí / přepuštěné máslo, nebo pokud chcete/potřebujete perník upéct zcela bez mléka, vhodnou alternativou je kokosový olej. Mléko je v receptu možné použít jakékoli, tedy živočišné i rostlinné, podle vaší preference.

Paleo cuketový perník bez lepku

Cuketový perník můžete také snadno upravit pro AIP eliminaci pomocí několika kroků:

  • mouku použijte kombinaci ½ hrnku (cca 50 g) mouky z tygřích ořechů s ½ hrnkem (cca 60 g) tapiokové mouky,
  • vhodným mlékem je kokosové nebo z tygřích ořechů (to si budete muset vyrobit domácí, recept na něj najdete např. v mé kuchařce Dezerty bez alergenů),
  • jako alternativa vajec poslouží tzv. želatinové vejce, návod najdete též v mé e-kuchařce, nebo doporučuji shlédnout toto video,
  • místo másla použijte kokosový olej,
  • kakao zaměňte za karob,
  • perníkové koření si připravte vlastní kombinací 1 lžičky skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku a ¼ lžičky mleté vanilky,
  • namísto prášku do pečiva použijte jedlou sodu dle uvedeného množství,
  • čokoládovou polevu si připravte vlastní kombinací 35 g kokosového oleje, 10 g karobu, ½ lžíce sladidla (např. javorového sirupu, medu nebo kokosového cukru) a špetky mleté vanilky.

Stejným způsobem můžete do AIP verze převést většinu sladkých dezertů.

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu, kterou vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou. Já používám na uvedené množství zapékací mísu o rozměrech 18×16 cm.
  • Cuketu nastrouhejte najemno a pořádně vyždímejte.
  • V míse smíchejte nejprve suché ingredience, tedy zvolenou mouku, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a sůl.
  • Do mísy přidejte zbylé ingredience a vše promíchejte.
  • Těsto dejte do připravené formy.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.
  • Po vychladnutí můžete ještě namazat marmeládou a polít čokoládovou polevou. Marmeládu buď namažte dovnitř perníku, tedy rozkrojte ho podélně na dvě poloviny, namažte marmeládou a obě poloviny opět spojte. Nebo vyzkoušejte “línou” verzi, kdy marmeládu namažete navrch perníku a poté přelijete čokoládovou polevou.
Výživové údaje* na 1 kousek
Energie 125 kcal
Bílkoviny 3,8 g
Sacharidy 15,6 g
Tuky 5 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro verzi perníku ze špaldové mouky bez marmelády a čokoládové polevy a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*