Domů » Pohanková krupicová kaše
Pohanková krupicová kaše bez lepku

Pohanková krupicová kaše

Také jste jako děti milovali krupicovou kaši? Připravit dobrou krupicovou kaši není jen tak, podle některých receptů se jedná o skutečnou alchymii. Naopak pokazit ji zvládnete raz dva. U nás v rodině se například traduje historka, jak můj děda vařil krupicovou kaši tak dlouho, až zhoustla tak, že v ní stála lžíce a kaše i s hrncem letěly do popelnice.

Věděli jste, že kromě běžně používané pšeničné krupice seženete ve vybraných obchodech také krupici pohankovou? Ta je vyrobena namletím pohanky, která se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny (společně s quinoou a amarantem). Pohanka je přirozeně bezlepková a zároveň obsahuje množství vitaminů a minerálů. Pohanková krupice se hodí mimo jiné právě k přípravě krupicové kaše.

Pohanková krupicová kaše bez lepku

Na rozdíl od krupicové kaše připravované z klasické pšeničné krupice, které vyžaduje namáčení, dlouhé vaření, míchání atd., je příprava pohankové krupicové kaše velmi jednoduchá. Kaši z pohankové krupice máte hodovou během pár minut a možností, jak ji zkazit, je jen málo. Pohankovou kaši lze kromě pohankové krupice připravit stejným postupem také z tzv. pohanky lámanky.

Hotovou krupicovou kaši můžete dochutit podle vlastní chuti a fantazie. Já mám nejradši verzi s máslem a kakaem, jako jsme to dělávali doma, když jsem byla malá. Navrch si přidávám kousek hořké čokolády. Kaši můžete místo kakaa posypat skořicí nebo přidat nějaké ovoce, které máte rádi.

Pohanková krupicová kaše bez lepku

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Suroviny

  • 6 – 8 lžic (60 – 80 g) pohankové krupice

  • 2 hrnky (500 ml) vašeho oblíbeného mléka (já používám mandlové)

  • špetka soli

  • Na dochucení (volitelně)
  • 1 – 2 odměrky vašeho oblíbeného proteinu, ideálně bez příchuti

  • 2 lžíce sladidla (já používám javorový sirup)

  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

  • Na ozdobení (volitelně)
  • trocha másla (může být i přepuštěné)

  • kakao (já používám raw nepražené)

  • hořká čokoláda

Pohanková krupicová kaše bez lepku

Postup

  • Do hrnce dejte mléko, pohankovou krupici a špetku soli. Promíchejte a postavte na plotnu.
  • Za občasného míchání přiveďte k varu a poté míchejte a vařte do požadované konzistence. Kaše rychle houstne a záleží pouze na vás, jak moc ji chcete řídkou nebo hustou. Pro řidší kaši stačí povařit 1 minutu, já dělám o něco déle, protože mám ráda hustší.
  • Jakmile má kaše vámi požadovanou konzistenci, máte hotovo. Nyní můžete kaši ještě v hrnci dochutit (já přidávám protein bez příchuti, javorový sirup a vanilkový extrakt) nebo rovnou nalít do talířů a dozdobit až na talíři.
  • Ozdobte podle chuti a ještě teplou kaši podávejte. Já ji mám nejradši s máslem a posypanou kakaem. Většinou přidám i kousek hořké čokolády, která se mi na teplé kaši pěkně rozpustí.
Výživové údaje* na 1 porci samotné kaše bez dochucení a ozdobení
Energie 135 kcal
Bílkoviny 4,6 g
Sacharidy 20,7 g
Tuky 3,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*