Miluju výrobu domácích sušenek. Obvykle jsou velmi jednoduché na přípravu, za pár minut hotové a rovnou naporcované. Pro mě jako pro tvůrce receptů mají navíc tu obrovskou výhodu, že jich mohu snadno upéct jen malé množství. Při ladění receptu tak často peču třeba jen dvě až tři sušenky a postupně vychytávám nejlepší poměr jednotlivých ingrediencí.
V tomto příspěvku najdete recept na skvělé měkké ovesné sušenky. Připravit si je můžete na mnoho různých způsobů podle vlastní chuti. Já do nich dávám rozinky a vlašské ořechy, použít ale můžete i jakékoli jiné vaše oblíbené sušené ovoce, oříšky nebo třeba kousky čokolády. Dejte mi vědět do komentářů pod receptem, jakou variantu ovesných sušenek máte nejraději, ráda se nechám inspirovat.
Součástí receptu na ovesné sušenky je ovesná mouka. Tu koupíte ve vybraných prodejnách zdravé výživy nebo online. Velmi snadno si ji ale vyrobíte i doma. Stačí jednoduše najemno namlít ovesné vločky a do minuty máte svou vlastní ovesnou mouku. Já pro tyto účely používám nožový mlýnek na kávu, ve kterém snadno namelu i malé množství. Pro větší množství vloček použijte třeba váš sekáček. Zároveň lze v recepty ovesnou mouku nahradit i za jinou vaší oblíbenou. Použít můžete i klasickou pšeničnou hladkou mouku.
Věděli jste, že
Oves bývá poměrně sporný v souvislosti s bezlepkovou dietou. Zatímco někdo ho toleruje bez problému, někomu může způsobovat zažívací potíže. Hlavní problém je v tom, že oves může být “kontaminován” při zpracování pšenicí, žitem nebo ječmenem. Dále bývá v této souvislosti zmiňována látka avenin obsažená v ovsu. Ta by však měla být podle dostupných studií pro celiaky bezpečná. Přesto bývá obecně oves celiakům doporučován v omezené míře. Je tedy třeba oves individuálně vyzkoušet a sledovat reakce vlastního těla.
Pokud však nepatříte mezi ty, kteří mají problém s trávením ovsa a produktů z něj, pak stojí za to ho do jídelníčku zařazovat. Existují totiž přesvědčivé důkazy ukazující na přínosy ovsa na vaše zdraví. Díky živinám v sobě obsaženým má oves antioxidační účinky, snižuje cholesterol a krevní tlak, pomáhá při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, zánětech, cukrovce 2. typu a dermatologických obtížích. Zároveň se ukazuje, že by oves mohl být nápomocný i v případě dalších zdravotních onemocnění, jako je například obezita, rakovina, zdraví střev nebo problémech s imunitním systémem. Tyto účinky je však třeba blíže prozkoumat, než bude možné v této oblasti učinit nějaké závěry. V neposlední řadě je oves skvělým zdrojem vlákniny.
zdroje
[1] ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
[2] Avenin. ScienceDirect [online]. Elsevier. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/avenin
[3] PAUDEL, Devendra, Bandana DHUNGANA, Melanie CAFFE a Padmanaban KRISHNAN. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods [online]. 2021, 10(11) [cit. 2023-01-08]. ISSN 2304-8158. Dostupné z: doi:10.3390/foods10112591
[4] THOMPSON, Tricia. Oats and the gluten-free diet. Journal of the American Dietetic Association [online]. 2003, 103(3), 376-379. ISSN 00028223. Dostupné z: doi:10.1053/jada.2003.50044
Ovesné sušenky s rozinkami
24 sušenek
15 minut
10 minut
Suroviny
1,5 hrnku (cca 150 g) celých ovesných vloček
1 hrnek (cca 120 g) ovesné mouky*
½ hrnku (cca 100 g) změklého másla*
⅓ hrnku (cca 120 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
1 vejce pokojové teploty
1-2 lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky skořice
¼ lžičky muškátového oříšku (volitelně)
¼ lžičky soli
1 hrnek (cca 120 g) rozinek
½ hrnku (cca 50 g) vlašských ořechů (volitelně)
*POZNÁMKY
Ovesnou mouku si snadno připravíte i sami doma. Stačí najemno namlít ovesné vločky.
Pokud chcete, můžete ovesnou mouku nahradit pšeničnou hladkou.
Pro verzi bez laktózy použijte místo másla ghí / přepuštěné máslo.
Postup
- Máslo vyšlehejte. Za stálého šlehání přidejte med nebo jiné sladidlo a vanilkový extrakt. Následně přimíchejte ještě vejce a dejte stranou.
- Zvlášť v míse smíchejte suché ingredience, tedy ovesnou mouku, jedlou sodu, skořici, sůl a muškátový oříšek.
- Všechny výše použité ingredience smíchejte dohromady. Poté přidejte celé ovesné vločky, rozinky a případně vlašské ořechy (ty doporučuji předem nasekat nožem na menší kousky). Vše promíchejte a vzniklé těsto dejte na hodinu do lednice, aby se vám s ním následně lépe pracovalo.
- Po vyndání těsta z lednice si nechte předehřát troubu na 180 °C a můžete se pustit do tvorby sušenek.
- Nabírejte těsto přibližně o velikosti lžíce a tvořte z něj kuličky, které skládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou. Kuličky poté splácněte dlaní do podoby sušenek.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut.
- Hotové sušenky nechte vychladnout a můžete ihned podávat.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 122 kcal |
Bílkoviny | 2,2 g |
Sacharidy | 14,9 g |
Tuky | 5,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.