Vyrobit domácí bezlepkové pečivo je skutečná výzva. Lepek má totiž při výrobě pečiva nezastupitelné místo díky svým vlastnostem, kterými jsou tažnost, pružnost a schopnost bobtnání (podobně jako u škrobu). Osobně proto doporučuji v případě vynechávání lepku ze stravy raději nahradit tradiční pečivo, jako je chléb, rohlíky, housky atp., například různými tortillami, plackami nebo krekry, které si snadno připravíte z různých druhů bezlepkových mouk. Vyzkoušejte třeba tyto tortilly z kokosové mouky, placky z maniokové mouky nebo mé oblíbené krekry z maniokové mouky.
Protože ale vždy, když se někde zeptám, jaký byste chtěli recept, nejvíce žádostí se sejde právě na pečivo bez lepku, rozhodla jsem se pro vás nějaké ty recepty na bezlepkové pečivo přeci jen vyladit. A troufám si říct, že tyto plantainové houstičky se opravdu povedly. Největší výzvou celého receptu je sehnat plantainy (viz níže), dál už je to velmi jednoduché a přípravu houstiček zvládne opravdu každý.
Plantainové houstičky jsou nejlepší čerstvé, kdy jsou na povrchu krásně křupavé a uvnitř měkké. Další dni začínají houstičky tvrdnout, což ale hravě vyřešíte tím, že je pár minut rozpečete v troubě. Po ohřátí bude povrch opět křupavý a uvnitř houstičky opět změknou.
Plantainové houstičky jsou nejen přirozeně bezlepkové, ale navíc si je můžete dopřát také v rámci paleo stravování a při eliminační fázi autoimunitního protokolu. Za inspiraci na recept vděčím Amandě Torres a jejímu blogu The Curious Coconut.
A co že jsou to ty plantainy?
Plantain je druh banánu známý také jako zeleninový banán nebo banán na vaření. Oproti klasickému banánu je obvykle mnohem větší a spíše než na přímou konzumaci je vhodný na vaření a pečení. Skvěle se hodí jako náhrada mouky, neboť je hodně moučný a navíc přirozeně bezlepkový, díky čemuž bývá oblíbený mezi celiaky. Pokud je dostatečně zralý, je navíc dost sladký, aby posloužil zároveň jako sladidlo. Z nezralých zelených plantainů si můžete kromě houstiček připravit například zdravější variantu chipsů.
Kde koupit plantainy?
V České republice můžete plantainy koupit například v prodejnách Globus, Makro či Delmart, na Rohlik.cz a u některých Vietnamců prodávajících ovoce a zeleninu (ku příkladu v Praze u stanice metra Hradčanská v ulici Dejvická). Plantainy koupíte obvykle zelené a doma vám během pár dní dozrají. Pro přípravu houstiček neváhejte a zelený nezralý plantain ideálně ihned zpracujte. Jak plantain zraje, sládne a i vaše houstičky tak budou nasládlé.
Plantainové houstičky (Bez lepku, paleo, AIP)
8 houstiček
15 minut
35 minut
Suroviny
1 nezralý zelený plantain
1 a ¼ hrnku (cca 150 g) tapiokové mouky/škrobu
½ hrnku kokosového mléka
2 lžíce kokosové mouky
2 lžíce olivového nebo avokádového oleje
½ lžičky soli
¼ lžičky octa (např. jablečného)
⅛ lžičky jedlé sody
Postup
- Nechte předehřívat troubu na 180 °C.
- Plantain zbavte slupky a nastrouhejte najemno.
- Nastrouhaný plantain dejte do mísy společně s kokosovým mlékem, olejem a octem a rozmixujte ideálně do hladka.
- Zvlášť v míse smíchejte suché ingredience, tedy tapiokovou a kokosovou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Následně smíchejte všechny ingredience dohromady a vytvořte těsto.
- Těsto rozdělte na 8 částí, z každé vykoulejte houstičku a dejte ji na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou. Místo houstiček můžete vytvořit jednu nebo dvě bagetky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut, dokud nezačnou houstičky na povrchu lehce hnědnout.
- Nechte lehce vychladnout a můžete podávat. Plantainové houstičky jsou nejlepší čerstvé, kdy jsou na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké. Další dni začínají houstičky tvrdnout, což ale hravě vyřešíte tím, že je pár minut rozpečete v troubě. Po ohřátí bude povrch opět křupavý a uvnitř houstičky opět změknou.
Výživové údaje* | na 1 houstičku |
---|---|
Energie | 144 kcal |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 23 g |
Tuky | 5,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den, děkuji za tento recept. Dělám je plantainové mouky a jsou skvělé!
Pěkný den, to mám radost. 🙂 Používáte plantainovou mouku místo tapiokové nebo místo plantainu?
S tímto receptem už mi na AIP opravdu nic nechybí! “Normální” pečivo bylo asi poslední, co jsem postrádala a tyto houstičky bodují na celé čáře. Jednoduché na přípravu, výborné na chuť. A dají se bez problémů i zamrazit a postupně podle potřeby rozmrazit v mikrovlnce, takže peču vždycky dva plné plechy (4násobná dávka).
Wow! 😍 Mockrát děkuji za krásnou zpětnou vazbu. 🙏 Mám obrovskou radost, že mají houstičky takový úspěch a usnadňují vám vaši dietu.
Dnes jsem je dělala poprvé, přesně dle návodu a z venku jsou tvrdé jak kámen a uvnitř skoro syrové. Jak se vám prosím povedly? A ještě dotaz – ta tapioková mouka je tedy ten škrob, nebo manioková mouka? Děkuji😊
Pěkný den, Hani.
To mě moc mrzí. 😥 Já je pekla mockrát a vždy se povedly. Tipla bych si, že vaše trouba peče jinak než moje, takže bych zkusila ubrat teplotu.
Tapioková mouka a tapiokový škrob jsou totéž, jen každý výrobce je označuje jinak. Manioková mouka je něco trochu jiného.
Držím palce, ať se příště podaří.
Aha, moc děkuji za odpověď! Zkusím příště na nižší teplotu. A možná byla i chyba v té mouce, dala jsem 1 hrnek maniokové mouky a jen čtvrt hrnku toho škrobu. Zdálo se mi zvláštní péct housky převážně ze škrobu, ale zřejmě v tom to bude 😉 Pak nevím, k čemu se třeba užívá ta manioková mouka, jestli chápu správně, je to jedna a ta samá rostlina?