Datlové tyčinky byly ještě nedávno výsadou specializovaných obchodů se zdravou výživou, dnes už běžně koupíte různé druhy datlových tyčinek v každém supermarketu. Sama jsem jich za poslední roky ochutnala hodně od mnoha značek a stále jednoznačně vítězí ty doma vyrobené, které si připravíte podle vlastní chuti.
Domácí datlové tyčinky doporučuji skladovat v lednici, jinak začnou měknout.
Věděli jste, že
Datlovník je jedním z nejstarších stromů pěstovaný člověkem. Jeho plody jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a vitaminů, především vitaminu A, C a některých vitaminů skupiny B. Datle dále obsahují některé důležité minerály, jako jsou fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, hořčík, měď, železo, fluor nebo selen.
zdroj
DAYANG, J, C REUBEN a F RAJI. Nutritional, socioeconomic and health benefits of dates. International Journal of Food and Nutritional Sciences. 2014/10/1, 3(6), 63-73. Dostupné také z: http://www.ijfans.org/article.asp?issn=2319-1775;year=2014;volume=3;issue=6;spage=63;epage=73;aulast=Dayang
Datlové tyčinky s kokosem (paleo, vegan, raw)
4 tyčinky <br>(každá 50 g)
5 – 10 minut
min. 30 minut
Suroviny
6 medjool datlí
¼ hrnku mandlové mouky nebo na jemno namletých mandlí
2 lžíce raw nepraženého kakaa
2 lžíce kokosu
1 lžíce kokosového oleje
Postup
- Všechny ingredience dejte do sekáčku a s jeho pomocí vytvořte jednolitou hmotu.
Pokud nemáte sekáček, můžete datle protlačit přes mlýnek na maso nebo na drobno nakrájet nožem a těsto udělat ručně. - Těsto namačkejte do formy vyložené pečícím papírem nebo potravinovou fólií.
- Dejte vychladnout do lednice minimálně na půl hodiny.
- Po vychladnutí vyndejte z formy a rozkrájejte na 4 tyčinky.
Výživové údaje* | na 1 tyčinku |
---|---|
Energie | 187 kcal |
Bílkoviny | 2,7 g |
Sacharidy | 25,4 g |
Tuky | 8,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.