Domů » Banánový perník s čokoládovou polevou
Banánový perník

Banánový perník s čokoládovou polevou

Dozrály vám doma banány, už začínají hnědnout a vy nemáte chuť je jíst jen tak? Rozhodně je nevyhazujte! Můžete je skvěle využít pro pečení a proměnit je v chutný a výživný dezert, který ocení celá rodina. Konkrétně třeba v tento banánový perník s čokoládovou polevou, který je tak jednoduchý na přípravu, že ho zvládnou připravit i méně zkušení pekaři.

Banánový perník je úžasná varianta klasického dezertu, která spojuje dvě oblíbené chutě – tradiční kořeněný perník a sladké, jemné banány. Kombinace perníkového koření, jako je skořice, zázvor a hřebíček, s banánovou sladkostí vytváří neopakovatelnou chuť, kterou si jistě zamilujete. Banány přidávají těstu nejen příjemnou vůni a sladkou chuť, ale také vlhkost, díky které je perník krásně měkký a vláčný.

Banánový perník

Banánový perník je skvělou volbou jako zákusek, dopřát si ho však můžete klidně jako sladkou snídani nebo svačinu. Ideálně si banánový perník vychutnáte s bílým řeckým jogurtem, který perník krásně zjemní a ještě dodá jídlu porci bílkovin navíc, díky které vás celé jídlo zasytí na delší dobu. Pokud chcete banánový perník povýšit na další úroveň, můžete ho podávat s trochou medu či marmelády. Přímo do těsta pak můžete zkusit přidat kousky čokolády nebo oříšky.

Chcete vyzkoušet také další recepty ze zralých banánů? Vyberte si z mých oblíbených:

Nyní již pojďme na slíbený recept na banánový perník. Ten můžete ještě vylepšit čokoládovou polevou, pokud ji máte rádi. Nebo perník nechat jen tak samotný, i tak je skvělý. Dobou chuť!

Banánový perník s čokoládovou polevou

Počet porcí

12 kousků

Příprava

10 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 1 větší zralý banán (cca 120 g po oloupání)

  • 1 hrnek (cca 150 g) hladké špaldové mouky

  • 1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky

  • 1 hrnek (cca 240 g) bílého řeckého jogurtu

  • ¼ hrnku (cca 80 g) medu

  • 2 vejce

  • 2 lžíce kakaa

  • 3 lžičky perníkového koření

  • 1 lžička jedlé sody

  • Čokoládová poleva
  • ½ hrnku (cca 80 g) hořké čokolády

  • 2-4 lžíce mléka (může být i rostlinné)

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 170 °C.
  • Banán oloupejte a rozmačkejte vidličkou na kaši.
  • Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady.
  • Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 30 minut, dokud není těsto upečené (pro kontrolu využijte test se špejlí).
  • Na vodní lázni nebo v mikrovlnce roztopte čokoládu společně s mlékem.
  • Čokoládovou polevu rovnoměrně nalijte na upečený perník.
  • Nechte vychladnout a můžete podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 147 kcal
Bílkoviny 6,4 g
Sacharidy 19,1 g
Tuky 5,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Komentářů

  1. Dobrý den,
    kypřidlo se do perníku nedává ? Děkuji

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*