Jeden z mých oblíbených postupů, jak vymýšlet nové recepty, je vzít osvědčený recept mojí babičky a upravit ho do zdravější varianty. Takto vznikla i tato výborná ořechová bábovka. Na rozdíl od té tradiční nebude tato verze nikdy vysušená, ale naopak krásně vláčná.
Věděli jste, že
Vlašské ořechy jsou nabité zdraví prospěšnými živinami. Kromě bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů obsahují také značné množství omega-3 mastných kyselin. Bylo dokonce prokázáno, že pravidelná konzumace menšího množství vlašských ořechů snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
zdroje:
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
PAN, An, Qi SUN, JoAnn E. MANSON, Walter C. WILLETT a Frank B. HU. Walnut Consumption Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes in Women. The Journal of Nutrition [online]. 2013, 143(4), 512-518. DOI: 10.3945/jn.112.172171. ISSN 0022-3166. Dostupné z: https://academic.oup.com/jn/article/143/4/512/4571575
Ořechová bábovka (bez lepku, paleo)
20 plátků
10 – 15 minut
45
Suroviny
1,5 hrnku (cca 150 g) vlašských ořechů nasekaných na jemno
2 zralé plantainy
½ hrnku rozpuštěného másla nebo ghí / přepuštěného másla
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
½ hrnku datlí
½ hrnku kokosového mléka
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Postup
- Nechte předehřát troubu na 180 °C.
- Plantainy oloupejte a rozmixujte společně se žloutky, máslem, mlékem a datlemi.
- Vzniklé těsto smíchejte s nasekanými ořechy a přidejte jedlou sodu a sůl.
- Z bílků ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta.
- Dejte do formy na bábovku a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 137 kcal |
Bílkoviny | 2,7 g |
Sacharidy | 8,4 g |
Tuky | 10,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den, čím nahradit v babovce plantainy..? Diky
Pěkný den, Petro, bohužel plantainy nahradit nedovedu. 🙁 Neznám nic jiného se stejnými vlastnostmi. Pokud použijete klasické banány, bude těsto matlavější, nemusí dobře držet pohromadě a pravděpodobně z něj ucítíte chuť banánů, což já osobně nerada.
Dobrý den. A jde nahradit plantain moukou, popř, jaké množství? Děkuji
Pěkný den, bohužel poměr, jakým nahradit plantain moukou nemám vyzkoušený, takže neporadím.