Musím se přiznat, že jsem asi nikdy nejedla boršč, který připravil někdo jiný. V rodině jsme ho nedělali a v restauraci by mě dřív ani nenapadlo si ho dát. Můj muž má ale boršč rád, a tak jsem se ho jako dobrá žena musela naučit. 🙂
Prošla jsem spoustu receptů na internetu a vyzkoušela několik možností, zeleninu na kostičky nebo nastrouhanou, různé druhy hovězího masa, s vývarem, s vodou, v pomalém hrnci i na plotně, vyhrála jsem si i s poměry jednotlivých ingrediencí. Nakonec jsem spokojená s verzí, kterou najdete níže. U nás už boršč jedině takto.
Než začnete se samotným borščem, připravte si nejprve hovězí vývar. Můžete si ho uvařit víc a co vám zbyde, použít do dalších receptů. Já připravuji hovězí vývar z jedné morkové kosti a půl kila hovězího předního. Maso pak nakrájím do polévky. Nejradši mám přípravu v pomalém hrnci, který zapnu, než jdu spát, a ráno mám připravený vývar.
Věděli jste, že
Řepa je dobrým zdrojem vitaminu B a manganu. Dále obsahuje sloučeniny, které mají schopnost uvolňovat a rozšiřovat krevní cévy a tím napomáhají snižovat krevní tlak.
zdroj
Vegetable of the month: Beets. Harvard Health [online]. 2018 [cit. 2020-04-22]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vegetable-of-the-month-beets
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v e-kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Boršč (paleo, AIP, whole30, low carb, keto, SCD, GAPS)
4
10 minut
20 minut
Suroviny
500 g hovězího masa (doporučuji hovězí přední)
morková kost (volitelně)
3 červené řepy
2 mrkve
1 cibule
1 hrnek (cca 100 g) bílého zelí, nakrájeného na nudličky nebo nastrouhaného
1 lžíce oleje na smažení
1 lžíce octa
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
2 kuličky černého pepře (vynechte při AIP eliminaci)
2 lžičky soli
Postup
- Nejprve si z masa a morkové kosti připravte hovězí vývar. Já používám pomalý hrnec, do kterého dám maso, kost a zaleji cca 1,5 litrem vody. Nechávám táhnout 8 hodin na stupni I, ideálně přes noc.
- Na přípravu boršče si nakrájejte cibuli nadrobno, řepu a mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Vše osmahněte v hrnci na lžíci oleje do změknutí, cca 10 minut.
- Zeleninu zalijte 1 litrem vývaru a přidejte všechny ostatní ingredience: nakrájené uvařené maso a zelí, ocet a veškeré koření.
- Přiveďte k varu, 10 minut povařte a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 297 kcal |
Bílkoviny | 23,6 g |
Sacharidy | 35,4 g |
Tuky | 6,9 g |
* Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den, myslela jsem, ze pri aip se nesmí nové koření ani ocet? muzu pouzit jablecny?
Děkuji, vaše recepty mam ráda 🙂
Pěkný den, Eliško, moc děkuji za vaši zpětnou vazbu. ❤️
Podle seznamu, který mám k dispozici, je nové koření povoleno. Každopádně jsem to prověřila a přímo Sarah Ballantyne píše, že bývá nové koření na AIP většinou dobře tolerováno, ale přesto ho nedoporučuje. 🤷♀️ Viz zde: https://www.thepaleomom.com/wiki/allspice/. Takže je to na vás.
Co se octa týče, ten použijte takový, který vaše dieta dovoluje. Na AIP tedy ideálně ten jablečný. 😉