Při přípravě elektronické kuchařky s paleo recepty jsem se snažila vybírat rozmanité recepty různých chutí, vůní a ingrediencí. Pro inspiraci jsem zabrouzdala i do asijské kuchyně, která mi doposud nebyla příliš blízká, lépe řečeno nemám s ní moc zkušeností. Líbí se mi záliba v kombinace česneku a zázvoru. A když se k tomu přidá ještě med, úspěch je zaručen.
Tato kuřecí křidýlka s medem, česnekem a zázvorem jsem si zamilovala hned na první ochutnání. Výborně se k nim hodí například různé zeleninové saláty.
Věděli jste, že
Česnek je jednou z nejstarších vyšlechtěných rostlin na světě a také jedním z nejranějších doložených příkladů rostlin, které se používali při léčbě onemocnění a udržování dobrého zdraví, a to již ve starém Egyptě, Řecku, Římě, Číně a Indii. Česnek v sobě obsahuje mnoho účinných antioxidantů a dalších léčivých látek, které bojují proti stárnutí, kardiovaskulárním onemocněním, rakovině a zánětům, podporují imunitní systém a působí proti bakteriím, plísním i virům, snižují hladinu “špatného” LDL cholesterolu a pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi.
Léčivé sloučeniny česnek uvolňuje až tehdy, je-li narušena jeho struktura (krájením, drcením, lisováním, žvýkáním). Pro uvolnění co možná nejvíce těchto sloučenin a dosažení maximálního léčivého účinku je nejlepší česnek nakrájet nebo rozmačkat a nechat při pokojové teplotě stát 10-15 minut. Tepelnou úpravou se pak většina léčivých látek v česneku ničí, proto je dobré vždy alespoň část česneku zachovat syrovou nebo ho při vaření přidávat až nakonec.
zdroje
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
Medovo-česneková křidýlka (paleo, AIP, SCD, GAPS)
2
10 minut
20 minut
5 minut
Suroviny
8 kuřecích křídel
hlavička česneku
3 lžíce zázvoru (asi 30 g)
1 lžíce oleje
1 lžíce másla nebo ghí / přepuštěného másla (nebo oleje vhodného na smažení při AIP eliminaci)
1 lžíce medu
pepř (vynechte při AIP eliminaci)
sůl
Postup
- Křídla očistěte, rozkrojte na části a dejte do mísy. Osolte a opepřete, přidejte lžíci oleje, nastrouhaný nebo nadrobno nakrájený zázvor a prolisované 3 stroužky česneku. Vše řádně promíchejte a nechte odležet v lednici minimálně 30 minut.
- Poté křídla pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10 minut z jedné strany, otočte a 10 minut z druhé strany.
- V mezičase si připravte zbytek česneku. Každý stroužek oloupejte a přes nůž naplocho rozbijte (na stroužek česneku položte naplocho nůž a lehce do něj prašťte dlaní).
- Jakmile jsou křídla upečená, ve větší pánvi nechte rozpustit lžíci másla a lžíci medu. Poté přidejte zbytek česneku a upečená křídla, která za pomoci míchání a otáčení obalte v medové omáčce.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 465 kcal |
Bílkoviny | 50,5 g |
Sacharidy | 18,8 g |
Tuky | 21,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.