Kdybychom měli vybrat ovoce, kterému v posledních letech nejvíce vzrostla popularita, pravděpodobně by vyhrálo avokádo. Ještě před pár lety nebývalo v ČR běžně k sehnání a v kuchyni ho používal málokdo. Dnes koupíte avokádo v každém supermarketu a asi nepotkáte moc lidí, kteří o něm neslyšeli.
Díky své krémové konzistenci se avokádo výborné hodí k přípravě různých krémů, pomazánek či dipů. Jedním z nejznámějších pokrmů z avokáda je pak jistě guacamole. To si vychutnáte jako pomazánku na chleba nebo jako dip k masu, hranolkám či nachos. Výborné je také do hamburgerů a různých tortil.
Další chutné, jednoduché a rychlé recepty na dipy z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
V českých obchodech se běžně setkáte se dvěma druhy avokáda: zeleným Fuerte s hladkou slupkou a tmavým Hass s drsnou slupkou. Avokáda koupíte obvykle tvrdá a nezralá, při nákupu si dejte pozor, aby nebylo avokádo již přezrálé, plesnivé nebo potlučené.
Zralé avokádo poznáte podle barvy kolem stopky po jejím odtrhnutí:
– nezralé avokádo zde má světle zelenou barvu a je na omak tvrdé,
– zralé avokádo má kolem stopky žlutou barvu a lze ho prsty lehce zmáčknout,
– u přezrálého avokáda je barva hnědá a je místy nebo celé velmi měkké, občas se objevují i černé fleky.
Avokáda skladujte při pokojové teplotě, po dozrání co nejdříve spotřebujte. Pokud použijete pouze půlku avokáda, potřete druhou citrónovou šťávou nebo olivovým olejem, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. Takto Vám avokádo vydrží až tři dni.
Guacamole (paleo, whole30, low carb, keto, Raw, SCD, GAPS)
cca 500 g
10 minut
Postup
- Avokádo zbavte pecky, oloupejte a namačkejte vidličkou.
- Rajčata a cibuli nakrájejte na kostičky.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady. Osolte a opepřete podle chuti a můžete hned podávat.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 122 kcal |
Bílkoviny | 1,6 g |
Sacharidy | 8 g |
Tuky | 8,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Pingback: Zdravé oleje a tuky – Skutečné jídlo