Cuketová sezóna je v plném proudu. Také vám cukety dozrávají ve velkém a vy už nevíte, co s nimi, a rozdáváte je všem příbuzným a známým? Tak to je ideální příležitost vyzkoušet nějaký nový způsob přípravy.
Cuketa má v kuchyni velké množství využití. Výborná je na grilu, můžete ji nastrouhat do salátů, bramboráků a podobně, nebo z ní vyrobit alternativu těstovin. Skvěle se cuketa hodí také při pečení, například jako základ lahodného extra čokoládového brownies.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
Věděli jste, že
Recept na brownie pochází z Chicaga již z konce 19. století a je spojován se jménem Bertha Palmer. Ve Spojených státech a Kanadě je tento moučník velmi populární. Dodnes si ho můžete vychutnat podle původní receptury v hotelu Palmer House.
zdroj
The Palmer House Brownie. Downtown Chicago Hotel – Palmer House Hilton, IL [online]. [cit. 2020-07-16]. Dostupné z: https://www.palmerhousehiltonhotel.com/about-our-hotel/thebrownie/
Cuketové brownies (bez lepku, paleo)
9
10 minut
1 hodina
Suroviny
1 středně velká cuketa (cca 300 g)
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky nebo najemno nasekaných mandlí
½ hrnku (cca 50 g) kakaa
2 vejce
½ hrnku (100 ml) mandlového nebo jiného ořechového mléka
¼ hrnku (cca 50 g) másla nebo ghí / přepuštěného másla
¼ hrnku (cca 80 g) medu
1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Máslo si rozpusťte.
- Cuketu nastrouhejte najemno a vyždímejte z ní přebytečnou vodu.
- Ostatní ingredience smíchejte dohromady a poté přimíchejte cuketu.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca hodinu.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 190 kcal |
Bílkoviny | 5,3 g |
Sacharidy | 12,1 g |
Tuky | 13,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.