Domů » Banánovo-cuketové lívance
Banánovo-cuketové lívance

Banánovo-cuketové lívance

Cukety nám stále dozrávají, a tak mi to nedalo a opět jsem vymyslela nový recept. Tentokrát se mi s cuketami sešly i hodně zralé banány, a protože se mi v tom vedru venku nechtělo pouštět troubu a péct můj oblíbený banánovo-cuketový chlebíček, vymyslela jsem recept na banánovo-cuketové lívance.

Banánovo-cuketové lívance si nejlépe vychutnáte čerstvé a ještě teplé. Nebo je nechte vychladnout, skladujte v lednici a můžete si je dopřát další dni.

Lívance doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Díky tomu dodáte lívancům porci bílkovin a zasytí vás na delší dobu. Přidat můžete také vaše oblíbené čerstvé nebo mražené bobulovité ovoce, případně lívance namazat marmeládou či ořechovým máslem.

Banánovo-cuketové lívance

Pro další skvělé recepty z cukety, které velmi oceníte během cuketové sezóny, mrkněte do článku zde na blogu s názvem 10 nejlepších receptů z cukety. Těšit se zde můžete jak na další sladké recepty v podobě cuketového perníku, cuketového chlebíčku s vlašskými ořechy, cuketového brownies, karobovo-cuketového chlebíčku nebo již zmíněného banánovo-cuketového chlebíčku, tak i cuketové přílohy zahrnující bramboráčky s cuketou, koprovku z cukety, cuketové placky se slaninou a cuketové špagety. V neposlední řadě jsem pro vás připravila také recept na cuketovou polévku.

Jak vidíte, cuketa má v kuchyni celou řadu možných využití na všechny možné způsoby. Je jen na vás, který si vyberete. Preferujete sladké nebo slané? S cuketou je vše možné.

A pokud chcete vyzkoušet i další skvělé recepty na lívance, zde je pár mých tipů:

A nyní již pojďme na slibovaný nový recept.

Banánovo-cuketové lívance

Banánovo-cuketové lívance

Počet porcí

4 (24 lívanců)

Příprava

10 minut

Vaření

hodiny

Suroviny

  • 2-3 zralé banány (cca 250 g po oloupání)

  • 1 středně velká cuketa (cca 300 g)

  • 1 hrnek mouky (já použila ječnou, cca 110 g)

  • 4 vejce

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička skořice

  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Banány oloupejte, dejte je do misky nebo hlubokého talíře a rozmačkejte vidličkou.
  • Cuketu umyjte a nastrouhejte nahrubo. Poté z ní vyždímejte přebytečnou vodu.
  • Následně všechny ingredience promíchejte dohromady.
  • Na rozpáleném lívanečníku poté smažte jednotlivé lívance cca 1-2 minuty z každé strany.
  • Podávejte nejlépe ještě teplé, nebo nechte vychladnout, skladujte v lednici a podávejte další dni.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 248 kcal
Bílkoviny 10,5 g
Sacharidy 35,4 g
Tuky 6,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*