Cukety nám stále dozrávají, a tak mi to nedalo a opět jsem vymyslela nový recept. Tentokrát se mi s cuketami sešly i hodně zralé banány, a protože se mi v tom vedru venku nechtělo pouštět troubu a péct můj oblíbený banánovo-cuketový chlebíček, vymyslela jsem recept na banánovo-cuketové lívance.
Banánovo-cuketové lívance si nejlépe vychutnáte čerstvé a ještě teplé. Nebo je nechte vychladnout, skladujte v lednici a můžete si je dopřát další dni.
Lívance doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Díky tomu dodáte lívancům porci bílkovin a zasytí vás na delší dobu. Přidat můžete také vaše oblíbené čerstvé nebo mražené bobulovité ovoce, případně lívance namazat marmeládou či ořechovým máslem.
Pro další skvělé recepty z cukety, které velmi oceníte během cuketové sezóny, mrkněte do článku zde na blogu s názvem 10 nejlepších receptů z cukety. Těšit se zde můžete jak na další sladké recepty v podobě cuketového perníku, cuketového chlebíčku s vlašskými ořechy, cuketového brownies, karobovo-cuketového chlebíčku nebo již zmíněného banánovo-cuketového chlebíčku, tak i cuketové přílohy zahrnující bramboráčky s cuketou, koprovku z cukety, cuketové placky se slaninou a cuketové špagety. V neposlední řadě jsem pro vás připravila také recept na cuketovou polévku.
Jak vidíte, cuketa má v kuchyni celou řadu možných využití na všechny možné způsoby. Je jen na vás, který si vyberete. Preferujete sladké nebo slané? S cuketou je vše možné.
A pokud chcete vyzkoušet i další skvělé recepty na lívance, zde je pár mých tipů:
- Jogurtové lívance
- Lívance s jablky
- Lívance z ovesných vloček
- Banánové lívanečky (z e-kuchařky DEZERTY BEZ ALERGENŮ)
- Lívance z chia semínek
- Lívance z tygřích ořechů (z e-kuchařky DEZERTY BEZ ALERGENŮ)
- Lívance z plantainové mouky (z e-kuchařky DEZERTY BEZ ALERGENŮ)
- Banánové lívance z rýžové mouky
A nyní již pojďme na slibovaný nový recept.
Banánovo-cuketové lívance
4 (24 lívanců)
10 minut
hodiny
Suroviny
2-3 zralé banány (cca 250 g po oloupání)
1 středně velká cuketa (cca 300 g)
1 hrnek mouky (já použila ječnou, cca 110 g)
4 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Banány oloupejte, dejte je do misky nebo hlubokého talíře a rozmačkejte vidličkou.
- Cuketu umyjte a nastrouhejte nahrubo. Poté z ní vyždímejte přebytečnou vodu.
- Následně všechny ingredience promíchejte dohromady.
- Na rozpáleném lívanečníku poté smažte jednotlivé lívance cca 1-2 minuty z každé strany.
- Podávejte nejlépe ještě teplé, nebo nechte vychladnout, skladujte v lednici a podávejte další dni.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 248 kcal |
Bílkoviny | 10,5 g |
Sacharidy | 35,4 g |
Tuky | 6,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.