Dozrály vám doma banány, už začínají hnědnout a vy nemáte chuť je jíst jen tak? Rozhodně je nevyhazujte! Můžete je skvěle využít pro pečení a proměnit je v chutný a výživný dezert, který ocení celá rodina. Konkrétně třeba v tento banánový perník s čokoládovou polevou, který je tak jednoduchý na přípravu, že ho zvládnou připravit i méně zkušení pekaři.
Banánový perník je úžasná varianta klasického dezertu, která spojuje dvě oblíbené chutě – tradiční kořeněný perník a sladké, jemné banány. Kombinace perníkového koření, jako je skořice, zázvor a hřebíček, s banánovou sladkostí vytváří neopakovatelnou chuť, kterou si jistě zamilujete. Banány přidávají těstu nejen příjemnou vůni a sladkou chuť, ale také vlhkost, díky které je perník krásně měkký a vláčný.
Banánový perník je skvělou volbou jako zákusek, dopřát si ho však můžete klidně jako sladkou snídani nebo svačinu. Ideálně si banánový perník vychutnáte s bílým řeckým jogurtem, který perník krásně zjemní a ještě dodá jídlu porci bílkovin navíc, díky které vás celé jídlo zasytí na delší dobu. Pokud chcete banánový perník povýšit na další úroveň, můžete ho podávat s trochou medu či marmelády. Přímo do těsta pak můžete zkusit přidat kousky čokolády nebo oříšky.
Chcete vyzkoušet také další recepty ze zralých banánů? Vyberte si z mých oblíbených:
- banánovo-cuketový chlebíček
- pečená ovesná kaše
- rychlé jednoduché muffiny
- lívance z ovesných vloček
- raw čokoládovo-pomerančový dort
- avokádový pudink
- banánové lívance z rýžové mouky
- horká čokoláda
- raw banánový cheesecake
- jahodovo-banánový milkshake
Nyní již pojďme na slíbený recept na banánový perník. Ten můžete ještě vylepšit čokoládovou polevou, pokud ji máte rádi. Nebo perník nechat jen tak samotný, i tak je skvělý. Dobou chuť!
Banánový perník s čokoládovou polevou
12 kousků
10 minut
30 minut
Suroviny
1 větší zralý banán (cca 120 g po oloupání)
1 hrnek (cca 150 g) hladké špaldové mouky
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky
1 hrnek (cca 240 g) bílého řeckého jogurtu
¼ hrnku (cca 80 g) medu
2 vejce
2 lžíce kakaa
3 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
- Čokoládová poleva
½ hrnku (cca 80 g) hořké čokolády
2-4 lžíce mléka (může být i rostlinné)
Postup
- Nechte předehřát troubu na 170 °C.
- Banán oloupejte a rozmačkejte vidličkou na kaši.
- Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 30 minut, dokud není těsto upečené (pro kontrolu využijte test se špejlí).
- Na vodní lázni nebo v mikrovlnce roztopte čokoládu společně s mlékem.
- Čokoládovou polevu rovnoměrně nalijte na upečený perník.
- Nechte vychladnout a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 147 kcal |
Bílkoviny | 6,4 g |
Sacharidy | 19,1 g |
Tuky | 5,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den,
kypřidlo se do perníku nedává ? Děkuji
Pěkný den, Báro. Ano, patří tam lžička jedlé sody. Moc se omlouvám za chybku a děkuji za upozornění. Už jsem to opravila.