Venku se nám konečně začíná oteplovat, pro hustou krémovou polévku se však stále najde místo. Já je mám ráda jako hlavní chod, a to jak k obědu nebo večeři, tak i ke snídani. Nejčastěji podávám krémové polévky s vařeným vejcem a semínky nebo s opečenou slaninou.
Dnes tu pro vás mám konkrétně batátovou polévku, kterou si na rozdíl například od mé oblíbené květákové nebo dýňové, můžete připravit celoročně. Vývar do polévky můžete použít jakýkoliv máte, sama jsem vyzkoušela kuřecí, hovězí i zeleninový a se všemi byla polévka výborná.
Věděli jste, že
Batáty obsahují vysoké množství škrobu. Ten se v našem trávicím traktu rozkládá na glukózu, kterou naše buňky využívají jako zdroj energie. To dělá z batát skvělý zdroj energie pro intenzivní cvičení. Navíc obsahují batáty velké množství vlákniny, vysokou hladinu vitaminu A, draslíku, vitaminu B6 a dále také vitaminy C a E, kyselinu listovou a železo. Při přípravě batát nezapomeňte přidat alespoň malé množství zdravých tuků, zmíněné vitaminy A a E jsou totiž rozpustné v tucích a budou tak pro vaše tělo lépe vstřebatelné. Batáty konzumujte ideálně se slupkou, ve které se nachází velké množství vlákniny.
zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Batátová polévka (paleo, whole30)
4
15 minut
15-20 minut
Suroviny
2-3 větší batáty (cca 1 kg)
3 hrnky masového nebo zeleninového vývaru
1 lžíce oleje (např. olivového nebo avokádového)
1 cibule
4 stroužky česneku
2 lžičky soli
½ lžičky drceného kmínu
¼ lžičky mletého koriandru
¼ lžičky mletého pepře
špetka kajenského pepře
Postup
- Do většího hrnce dejte lžíci oleje a obdělejte na něm nakrájenou cibuli a česnek, cca 5 minut.
- Mezitím si oloupejte a nakrájejte batáty na kostičky.
- Nakrájené batáty přidejte do hrnce společně s kořením, promíchejte a zalijte vývarem.
- Vařte 10-15 minut, dokud nejsou batáty měkké.
- Nakonec vše rozmixujte do hladka a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 207 kcal |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 42 g |
Tuky | 1,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.