Domů » Boloňská omáčka
Boloňská omáčka (paleo, Whole30, low carb, keto, GAPS)

Boloňská omáčka

Mleté maso je naprosto skvělá surovina, ze které dokážete snadno během pár minut vykouzlit spoustu chutných jídel. Mezi má oblíbená jídla z mletého masa patří například karbanátky z trouby, masové kuličky v rajčatové omáčce, pastýřský koláč, skotská vejce nebo sladké kuřecí karbanátky.

Níže naleznete další jednoduchý recept z mletého masa, který jistě dobře znáte. Jedná se o boloňskou omáčku. Receptů na ni je celá řada, i když v základu se příliš neliší. Já ji připravuji velmi jednoduše, během pár minut mám hotovo a pochutná si na ní i náš nejmladší syn.

Boloňskou omáčku můžete podávat například s vařenou rýží nebo vašimi oblíbenými těstovinami. Těch je v poslední době v obchodech na výběr velké množství. Kromě klasických pšeničných tak sežene například luštěninové z červené čočky, pohankové nebo třeba zeleninové. A pokud si chcete jednoduché zeleninové připravit sami, doporučuji vyzkoušet špagetovou dýni nebo cuketové špagety.

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka (paleo, Whole30, low carb, keto, GAPS)

Počet porcí

4

Příprava

5-10 minut

Vaření

10 minut

Suroviny

  • 500 g mletého hovězího masa

  • 1 hrnek (250 g) rajčatového pyré

  • 1-2 středně velké mrkve

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce oleje na smažení

  • 1 lžíce oregana

  • 1 lžička soli

  • špetka mletého pepře

Postup

  • Začněte tím, že si nadrobno nakrájíte nebo nastrouháte cibuli a mrkev.
  • Poté na pánvi se lžící oleje obdělejte připravenou cibuli a mrkev, stačí 2-3 minuty.
  • Do pánve prolisujte česnek, nasypte oregano a promíchejte. Poté přidejte ještě mleté hovězí maso, které osolte a opepřete. Vše promíchejte a za občasného míchání nechte maso zatáhnout ze všech stran.
  • Nakonec nalejte rajčatové pyré, promíchejte a nechce 10 minut dělat pod pokličkou.
Boloňská omáčka
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 295 kcal
Bílkoviny 26,2 g
Sacharidy 4,6 g
Tuky 21,1 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*