Mleté maso je naprosto skvělá surovina, ze které dokážete snadno během pár minut vykouzlit spoustu chutných jídel. Mezi má oblíbená jídla z mletého masa patří například karbanátky z trouby, masové kuličky v rajčatové omáčce, pastýřský koláč, skotská vejce nebo sladké kuřecí karbanátky.
Níže naleznete další jednoduchý recept z mletého masa, který jistě dobře znáte. Jedná se o boloňskou omáčku. Receptů na ni je celá řada, i když v základu se příliš neliší. Já ji připravuji velmi jednoduše, během pár minut mám hotovo a pochutná si na ní i náš nejmladší syn.
Boloňskou omáčku můžete podávat například s vařenou rýží nebo vašimi oblíbenými těstovinami. Těch je v poslední době v obchodech na výběr velké množství. Kromě klasických pšeničných tak sežene například luštěninové z červené čočky, pohankové nebo třeba zeleninové. A pokud si chcete jednoduché zeleninové připravit sami, doporučuji vyzkoušet špagetovou dýni nebo cuketové špagety.
Boloňská omáčka (paleo, Whole30, low carb, keto, GAPS)
4
5-10 minut
10 minut
Suroviny
500 g mletého hovězího masa
1 hrnek (250 g) rajčatového pyré
1-2 středně velké mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje na smažení
1 lžíce oregana
1 lžička soli
špetka mletého pepře
Postup
- Začněte tím, že si nadrobno nakrájíte nebo nastrouháte cibuli a mrkev.
- Poté na pánvi se lžící oleje obdělejte připravenou cibuli a mrkev, stačí 2-3 minuty.
- Do pánve prolisujte česnek, nasypte oregano a promíchejte. Poté přidejte ještě mleté hovězí maso, které osolte a opepřete. Vše promíchejte a za občasného míchání nechte maso zatáhnout ze všech stran.
- Nakonec nalejte rajčatové pyré, promíchejte a nechce 10 minut dělat pod pokličkou.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 295 kcal |
Bílkoviny | 26,2 g |
Sacharidy | 4,6 g |
Tuky | 21,1 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.