Tuším, že to začalo před pár lety mrkvovým dortem, na který spousta lidí koukala podezřívavě. Dnes už ale různé druhy zeleniny v dezertech jen tak někoho nepřekvapí a naopak jsou zeleninové zákusky velmi žádané. Zelenina prostě patří i do sladké kuchyně. Vašim dezertům dodá vláčnost, skvělou chuť, barvu a navíc spoustu důležitých vitaminů a minerálů.
Jednoznačným favoritem v oblasti sladkých receptů ze zeleniny je u nás doma aktuálně toto brownies z červené řepy. Za mě má všechno, co od zákusku očekávám: je vláčné, je čokoládové, vyrobené pouze z opravdových surovin, chuťově naprosto vynikající a jeho příprava zabere jen pár minut. Kdybych mohla, snědla bych ho na posezení.
Další nápady na sladké recepty ze zeleniny najdete ve výběru zde na blogu s názvem 10 nejlepších dezertů ze zeleniny.
Věděli jste, že
V českých supermarketech dnes již poměrně běžně narazíte na vakuově balenou předvařenou červenou řepu. Najdete ji obvykle v části s čerstvým ovocem a zeleninou v některé z chladniček. Předvařenou řepu můžete ihned po rozbalení podávat nebo zpracovat do salátů či pomazánek. Využijete ji také do teplých pokrmů a zkrátíte tak dobu vaření. Chuťově je jemnější než řepa syrová.
Brownies z červené řepy (bez lepku, paleo)
12
10 minut
45 minut
Suroviny
2 menší červené řepy, předem uvařené a oloupané (cca 250 g)
2 vejce
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky
⅓ hrnku (cca 120 g) medu
¼ hrnku (cca 60 g) rozpuštěného másla nebo ghí / přepuštěného másla
¼ hrnku (cca 30 g) kakaa (já používám raw nepražené)
1 lžička jedlé sody
½ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
Postup
- Troubu nechte předehřát na 175 °C.
- Řepu rozmixujte na hladké pyré. Můžete k ní přidat vejce, aby se vám lépe mixovala.
- Následně všechny ingredience smíchejte dohromady a vzniklé těsto dejte do formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.
- Před podáváním nechte brownies zcela vychladnout.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 157 kcal |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 11,9 g |
Tuky | 10,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den čím bych mohla nahradit mandlovou mouku děkuji..😉
Pěkný den, myslím, že v tomto případě by to šlo i na jemno namletými mandlemi nebo jinými ořechy. Další alternativou je mouka v tygřích ořechů (koupíte v dm drogeriích), pokud nemůžete ořechy.
Dobrý den, moc děkuju za recept, je super. Bohužel se mi tedy těsto z nějakého záhadného důvodu připálilo, tak příště zkusím péct na nižší teplotu. Jak velký pekáček jste použila? Přijde mi, že těsta je poměrně málo. Příště chci zkusit dvojnásobné množství. Omezuji obiloviny a ořechy. Použila jsem tedy mouku z tygřích ořechů a trochu tapiokové mouky. Bude společně fungovat také hrnek mouky z tygřích ořechů a hrnek maniokové mouky nebo jako kombinace bude nejlepší na dvojnásobné množství? Mouka z tygřích ořechů je poměrně drahá, tak to nechci dělat pouze z ní. Děkuju za odpověď a těším se na vyzkoušení dalších receptů.
Pěkný den, Moniko. Děkuji za zprávu. Já používám malou zapékací mísu o rozměrech asi 16×16 cm, dá se použít i menší dortová forma. Bohužel každá trouba peče trochu jinak, také mám vyzkoušeno, že u některých autorů receptů musím péct na méně nebo naopak na více. Mouka by měla fungovat půl na půl tapioková a z tygřích ořechů, už jsem takto zkoušela víc receptů. Případně si podle chuti poměr upravíte. Doufám, že bude chutnat. 😉
Díky moc za skvělé, rychlé, chutné, a ještě navíc zdravé recepty na spoustu dobrot :))
Děkuji za krásnou zpětnou vazbu, Radko, moc si toho vážím a jsem ráda, že chutná. 😉