Už jste ochutnali citrónové řezy? Pokud ne, pak je vřele doporučuji. Věřím, že si tento ve Spojených státech oblíbený dezert zamilujete.
Citrónové řezy se skládají ze dvou vrstev. První je sušenkové těsto, na které patří vrstva svěžího sladko-kyselého citrónového pudinku. Každá vrstva zvlášť je výborná a dohromady tvoří neodolatelnou lahodnou kombinaci.
Věděli jste, že
Přestože citrony chutnají kysele, v těle fungují zásaditě a pomáhají udržet lehce zásadité pH krve, při kterém tělo optimálně funguje. Citrony jsou dále skvělým zdrojem vitaminu C, přičemž citronová kůra obsahuje více vitaminu C než jeho šťáva nebo dužina a podle provedených studií se zdá, že je účinnější při potlačování působení volných radikálů. Dále citrony obsahují látky nazývané flavonoidy, které pomáhají zmírňovat záněty, jež ohrožují imunitu a jsou způsobeny útoky volných radikálů. Za zmínku též stojí, že flavonoidy a vitamin C vzájemně zlepšují svoje antioxidační účinky. Navíc se ukazuje, že právě flavonoidy musí být přítomny, aby vitamin C v těle správně fungoval.
zdroj
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Citrónové řezy (bez lepku, paleo)
12 ks
15-20 minut
15+35 minut
Suroviny
- Sušenkové těsto
¾ hrnku (cca 90 g) tapiokové mouky/škrobu
½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky
¼ hrnku (cca 50 g) změklého másla (pro verzi bez laktózy použijte přepuštěné)
2 lžíce javorového sirupu
¼ lžičky vanilkového extraktu
- Citrónový pudink
4 vejce, pokojové teploty
2 citróny (budeme potřebovat kůru a šťávu)
½ hrnku (cca 160 g) medu nebo javorového sirupu
¼ hrnku (cca 30 g) tapiokové mouky/škrobu
Postup
- Nechte předehřát troubu na 175 °C a připravte si zapékací misku o velikosti cca 16×16 cm, kterou vyložte pečícím papírem.
- Máslo vyšlehejte a poté do něj za stálého šlehání přidejte vanilkový extrakt a javorový sirup.
- Smíchejte s tapiokovou a mandlovou moukou a vytvořte těsto.
- Těsto dejte do připravené zapékací misky a rovnoměrně upěchujte na dno.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C 15-20 minut, dokud nezačnou kraje lehce hnědnout.
- Po upečení vyndejte z trouby, kterou nechte zapnutou a připravte si citrónovou vrstvu.
- Citróny umyjte, na jemném struhadle z nich ostrouhejte kůru a poté vymačkejte šťávu.
- Citrónovou kůru a šťávu smíchejte v míse pomocí metličky s medem a vejci.
- Nakonec přidejte tapiokovou mouku, promíchejte a nalijte do zapékací misky na upečené sušenkové těsto.
- Dejte zpět do trouby a pečte na 175 °C 30-35 minut. Upečené řezy poznáte podle toho, že do nich zapíchneme špejli nebo párátko, která jsou po vytažení ven čistá.
- Nechte vychladnou při pokojové teplotě přibližně 1 hodinu a poté dejte zcela vychladnout do lednice na další cca 2 hodiny.
- Poté vyndejte ze zapékací mísy (díky vyložení pečícím papírem by to mělo jít snadno), nakrájejte na kousky a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 173 kcal |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 22 g |
Tuky | 8,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.