Domů » Čokoládová poleva
Čokoládová poleva (Paleo, Raw, Vegan)

Čokoládová poleva

Ať už se chystáte na vánoční cukroví nebo jiné pečené či nepečené dezerty, čokoládová poleva se často hodí na jejich doladění. Připravíte ji velmi snadno ze základních ingrediencí na výrobu čokolády, tedy kakaového másla, kakaového prášku (ideálně raw nepraženého) a sladidla podle vlastní volby.

Samozřejmě můžete čokoládovou polevu vyrobit tradičně rozpuštěním koupené čokolády s trochou tuku (například másla nebo kokosového oleje). Zde však pravděpodobně narazíte, pokud řešíte kvalitu použitých surovin. Běžně prodávané čokolády totiž obsahují bílý rafinovaný cukr, a to včetně těch vysokoprocetních. Pokud pak pečlivě prozkoumáte složení “zdravých” čokolád, velmi často je hned na prvním místě nějaké alternativní sladidlo, které nemusí být nutně zdravější volbou. Když už se vám podaří natrefit na skutečně kvalitní a navíc chuťově dobrou čokoládu, bude vás pravděpodobně stát tolik, že ji nebudete chtít rozpustit a použít jako polevu.

Celý recept na tyto košíčky najdete v mé vánoční kuchařce.

Velmi často narazíte na internetu na domácí čokoládovou polevu vyrobenou z kokosového oleje nebo jeho kombinace s kakaovým máslem. Sama jsem kokosový olej dlouho pro výrobu čokoládové polevy také používala. Má však jednu velkou nevýhodu, taje již při nízkých teplotách. Při pokojové teplotě se vám tak čokoládová poleva z kokosového oleje začne velmi rychle rozpouštět. Navíc kokosový olej výrazně ovlivní i chuť polevy.

Věděli jste, že

Kakaové máslo je čistý rostlinný tuk získávaný z kakaových bobů jejich drcením. Má jemnou čokoládovou chuť a aroma a je hlavní surovinou pro výrobu čokolády i dalších cukrovinek. Své uplatnění nachází také v kosmetice pro přípravu různých olejů, je mimo jiné skvělou výživou a ochranou kůže proti UV záření. Jednou z hlavních předností kakaového másla je jeho bod tání, který je o něco málo nižší než tělesná teplota, při pokojové teplotě tak zůstává pevné. Kakaové máslo patří mezi nejstabilnější známé tuky, obsahuje antioxidanty, které ho chrání před žluknutím a umožňují jeho skladování po dobu dvou až pěti let. Některé způsoby zpracování mohou tyto antioxidanty ničit, proto je lepší kupovat raw nerafinované kakaové máslo.

zdroj
Cocoa butter [online]. Encyclopædia Britannica [cit. 2020-12-10]. Dostupné z: https://www.britannica.com/topic/cocoa-butter

Domácí čokoládová poleva

Množství

100 g

Příprava

5-10 minut

Suroviny

  • 70 g kakaového másla, případně kokosového oleje

  • 20 g nepraženého kakaa (pro AIP verzi můžete zaměnit za karob)

  • 1 lžíce vašeho oblíbeného sladidla, já používám javorový sirup nebo kokosový cukr

  • ¼ lžičky vanilkového extraktu (v AIP eliminaci nahraďte špetkou mleté vanilky)

Postup

  • Kakaové máslo (případně kokosový olej) roztopte ve vodní lázni. Pokud máte větší kusy kakaového másla, doporučuji je nejprve nakrájet na menší nebo máslo nastrouhat.
  • Roztopené kakaové máslo (nebo kokosový olej) odstavte a poté smíchejte s vanilkovým extraktem a zvoleným sladidlem. V případě použití kokosového cukru si cukr nejprve namelte/rozmixujte najemno a do másla prosejte přes sítko, kokosový cukr se v kakaovém máslu totiž nerozpustí.
  • Nakonec přimíchejte kakao (nebo karob) a hotovou čokoládovou polevu ihned použijte. Můžete ji také nechat ztuhnout pro pozdější použití, například ve formičkách na led, díky čemuž získáte předpřipravené porce.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 751 kcal
Bílkoviny 5,2 g
Sacharidy 19,4 g
Tuky 72,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*