Receptů z cukety není v jejich sezóně nikdy dost. Obzvlášť pokud je pěstujete na zahrádce a dozrávají vám ve velkém. Proto tu mám pro vás jeden další, na kterém věřím, že si pochutnáte.
Celkem jsem letos vyladila hned 4 zbrusu nové cuketové recepty. Kromě tohoto skvělého cuketového chlebíčku ještě cuketové placky se slaninou, bramboráčky s cuketou a karobovo-cuketový chlebíček, který najdete v mé e-kuchařce s názvem DEZERTY BEZ ALERGENŮ.
Z předchozích let ode mě můžete znát ještě cuketové špagety, koprovku z cukety (vřele doporučuji vyzkoušet) a cuketové brownies.
Pro tento recept jsem zvolila podobu chlebíčku. Není však problém místo chlebíčku upéct ze stejného těsta třeba cuketový koláč nebo cuketové muffiny. Jednoduše použijte formu, kterou máte k dispozici. V případě použití formy, kde je těsto nižší, doporučuji jen zkrátit dobu pečení (viz postup níže).
Cuketový chlebíček s vlašskými ořechy (BEZ LEPKU, paleo)
1 chlebíček (10 plátků)
10 minut
1 hodinu
Suroviny
1 středně velká cuketa (cca 300 g)
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky
½ hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky
½ hrnku (cca 50 g) nasekaných vlašských ořechů
¼ hrnku (cca 32 g) kokosové mouky
¼ hrnku (nebo 4 lžíce) javorového sirupu
2 vejce
2 lžíce oleje (například avokádového nebo olivového)
1 lžíce octa (například jablečného)
2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Postup
- Nechte předehřát troubu na 170 °C.
- Cuketu omyjte a nastrouhejte na jemno. Poté z ní vyždímejte co nejvíce přebytečné vody.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy mandlovou, tapiokovou a kokosovou mouku, dále skořici, jedlou sodu a špetku soli.
- Zvlášť si smíchejte suroviny tekuté, tedy vejce, javorový sirup, olej, ocet a vanilkový extrakt.
- Následně veškeré ingredience smíchejte dohromady a vytvořte si těsto na chlebíček. Pár ořechů si můžete nechat stranou a nasypat je navrch chlebíčku.
- Těsto přendejte do formy vyložené pečícím papírem. Pokud nemáte malou formu na chlebíček, můžete použít i zapékací misku nebo třeba formu na muffiny. Navrch ještě posypte ořechy, které jste si nechali stranou.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 1 hodinu. Pokud používáte formu na muffiny nebo jinou, kde je těsto nižší, doporučuji snížit dobu pečení cca na 45 minut.
- Nechte zcela vychladnout a poté můžete krájet na plátky.
Výživové údaje* | na 1 plátek chlebíčku |
---|---|
Energie | 177 kcal |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 13,1 g |
Tuky | 12 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.