Už jste vyzkoušeli flapjack? Jejich nabídka v českých obchodech se v poslední době docela rozšiřuje, seženete je jak v prodejnách zdravé výživy, tak i v běžných supermarketech. Já osobně jsem si flapjack oblíbila hned na první ochutnání. I když musím říct, že kupované verze, které jsem zatím ochutnala, jsou na můj vkus až přespříliš sladké, takže jsem neváhala a vytvořila vlastní recept na domácí flapjack, který si navíc můžete upravit podle vlastní chuti a nespoléhat na nabídku obchodů.
A o co se vlastně jedná?
Flapjack je ovesná pečená tyčinka, kterou v základu tvoří jen 4 ingredience: ovesné vločky, máslo, cukr a zlatý sirup. Že jste ještě neslyšelo i zlatém sirupu? Není divu, u nás příliš známý není, svou popularitu má především v Británii. Stručně řečeno jde o sladký zlatavý sirup, který velmi snadno nahradíte 1:1 např. medem nebo javorovým sirupem.
Recept na flapjack jsem vyzkoušela v mnoha variantách. Abych dosáhla požadované konzistence, kdy je flapjack měkký a zároveň drží pohromadě, vždy byl výsledek neskutečně sladký. Což pravděpodobně tradiční flapjack má být. Na mě je to ale moc, a tak jsem si na zjemnění chuti a udržení konzistence pomohla přidáním mléka. Konkrétně doporučuji použít mléko ovesné, které koupíte i v běžných supermarketech za pár korun.
Domácí flapjack
8 ks
10 minut
15-20 minut
Suroviny
2 hrnky (cca 200 g) ovesných vloček
½ hrnku (cca 100 g) másla (pro variantu bez laktózy použijte ghí / přepuštěné máslo)
¼ hrnku (60 ml) javorového sirupu nebo jiného sladidla
¼ hrnku (60 ml) mléka (doporučuji ovesné)
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
½ hrnku (cca 60 g) vašich oblíbených ořechů nebo sušeného ovoce (volitelně)
Postup
- Nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu, kterou si vyložte pečícím papírem (já používám formu cca 16×16 cm).
- Máslo, mléko, sladidlo, vanilkový extrakt a sůl dejte do hrnce a roztopte.
- Poté plotnu vypněte, přidejte ovesné vločky a případně nasekané oříšky či sušené ovoce a vše společně promíchejte.
- Směs přendejte do připravené formy, upěchujte a pečte na 180 °C 15-20 minut, dokud nezačnou okraje lehce hnědnout.
- Nechte zcela vychladnout a nakrájejte na jednotlivé kousky.
Výživové údaje* | na 1 flapjack |
---|---|
Energie | 258 kcal |
Bílkoviny | 3,8 g |
Sacharidy | 21 g |
Tuky | 17 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Aničko dobrý den.
Moc ráda si od Vás zakoupím recepty.
Jen se v tom dost motám a potřebovala bych poradit
Po covidu Delta nesmim už tři roky histamin,lepek ,laktozu.
Snažím se vše dodržovat,přesto jsem nyní po ataku po dietní chybě.
Moje ataky se projevují zvracením a šílenými bolestmi zad,kloubů.
Vzhledem k tomu,že mám psoriat.artritidu a Bechtěrev také po covidu není to vždy lehké hned poznat.
Nevím jak to mám v receptech hledat.
Děkuji Gabča
Pěkný den, Gabčo.
Děkuji za zájem o mé recepty. Moc mě mrzí, že máte takové trápení. 🙁
Pokud hledáte recepty bez lepku a bez laktózy, poznáte je například podle označení paleo. Zároveň je možné u většiny receptů použít nějakou bezlepkovou a bezlaktózovou variantu potřebných produktů.
Co se histaminu týče, s tím bohužel neporadím, to je mimo mé znalosti. V receptech to nijak poznat nejde. Pokud je mi známo, histaminová intolerance je velmi individuální záležitost a každý to má jinak. Plus se nedají jednotlivé potraviny označit podle množství histaminu, protože to se liší i podle doby zrání, způsobu skladování či zpracování.
Moc vám držím palce, ať se vám podaří vaše zdravotní problémy zkrotit. 🙏
Anna