Domů » Domácí flapjack
Domácí flapjack

Domácí flapjack

Už jste vyzkoušeli flapjack? Jejich nabídka v českých obchodech se v poslední době docela rozšiřuje, seženete je jak v prodejnách zdravé výživy, tak i v běžných supermarketech. Já osobně jsem si flapjack oblíbila hned na první ochutnání. I když musím říct, že kupované verze, které jsem zatím ochutnala, jsou na můj vkus až přespříliš sladké, takže jsem neváhala a vytvořila vlastní recept na domácí flapjack, který si navíc můžete upravit podle vlastní chuti a nespoléhat na nabídku obchodů.

A o co se vlastně jedná?

Flapjack je ovesná pečená tyčinka, kterou v základu tvoří jen 4 ingredience: ovesné vločky, máslo, cukr a zlatý sirup. Že jste ještě neslyšelo i zlatém sirupu? Není divu, u nás příliš známý není, svou popularitu má především v Británii. Stručně řečeno jde o sladký zlatavý sirup, který velmi snadno nahradíte 1:1 např. medem nebo javorovým sirupem.

Recept na flapjack jsem vyzkoušela v mnoha variantách. Abych dosáhla požadované konzistence, kdy je flapjack měkký a zároveň drží pohromadě, vždy byl výsledek neskutečně sladký. Což pravděpodobně tradiční flapjack má být. Na mě je to ale moc, a tak jsem si na zjemnění chuti a udržení konzistence pomohla přidáním mléka. Konkrétně doporučuji použít mléko ovesné, které koupíte i v běžných supermarketech za pár korun.

Domácí flapjack

Domácí flapjack

Počet porcí

8 ks

Příprava

10 minut

Pečení

15-20 minut

Suroviny

  • 2 hrnky (cca 200 g) ovesných vloček

  • ½ hrnku (cca 100 g) másla (pro variantu bez laktózy použijte ghí / přepuštěné máslo)

  • ¼ hrnku (60 ml) javorového sirupu nebo jiného sladidla

  • ¼ hrnku (60 ml) mléka (doporučuji ovesné)

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • ½ hrnku (cca 60 g) vašich oblíbených ořechů nebo sušeného ovoce (volitelně) 

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu, kterou si vyložte pečícím papírem (já používám formu cca 16×16 cm).
  • Máslo, mléko, sladidlo, vanilkový extrakt a sůl dejte do hrnce a roztopte.
  • Poté plotnu vypněte, přidejte ovesné vločky a případně nasekané oříšky či sušené ovoce a vše společně promíchejte.
  • Směs přendejte do připravené formy, upěchujte a pečte na 180 °C 15-20 minut, dokud nezačnou okraje lehce hnědnout.
  • Nechte zcela vychladnout a nakrájejte na jednotlivé kousky.
Domácí flapjack
Výživové údaje* na 1 flapjack
Energie 258 kcal
Bílkoviny 3,8 g
Sacharidy 21 g
Tuky 17 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Komentářů

  1. Aničko dobrý den.
    Moc ráda si od Vás zakoupím recepty.
    Jen se v tom dost motám a potřebovala bych poradit
    Po covidu Delta nesmim už tři roky histamin,lepek ,laktozu.
    Snažím se vše dodržovat,přesto jsem nyní po ataku po dietní chybě.
    Moje ataky se projevují zvracením a šílenými bolestmi zad,kloubů.
    Vzhledem k tomu,že mám psoriat.artritidu a Bechtěrev také po covidu není to vždy lehké hned poznat.
    Nevím jak to mám v receptech hledat.
    Děkuji Gabča

    • Pěkný den, Gabčo.

      Děkuji za zájem o mé recepty. Moc mě mrzí, že máte takové trápení. 🙁

      Pokud hledáte recepty bez lepku a bez laktózy, poznáte je například podle označení paleo. Zároveň je možné u většiny receptů použít nějakou bezlepkovou a bezlaktózovou variantu potřebných produktů.

      Co se histaminu týče, s tím bohužel neporadím, to je mimo mé znalosti. V receptech to nijak poznat nejde. Pokud je mi známo, histaminová intolerance je velmi individuální záležitost a každý to má jinak. Plus se nedají jednotlivé potraviny označit podle množství histaminu, protože to se liší i podle doby zrání, způsobu skladování či zpracování.

      Moc vám držím palce, ať se vám podaří vaše zdravotní problémy zkrotit. 🙏

      Anna

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*