Další jídlo, které si tento rok opravdu užívám, jsou krémové polévky. Myslím, že jsem za letošní rok snědla víc krémových polévek než za celých předchozích 30 let. No a když nám začíná podzim, přichází čas na dýňovou polévku. Mně se osvědčila tato verze s kari a chilli.
Dýňovou polévku podávám s dýňovými semínky. Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete přidat nakrájenou chilli papričku. Stejně jako do pórkové a mrkvové polévky i do dýňové ráda přidám ještě vejce vařená natvrdo a mám ji tak jako hlavní chod.
Věděli jste, že
Dýni hokkaido nemusíte na rozdíl od jiných druhů dýní loupat. Při vaření či pečení slupka rychle změkne. Pro další úpravu ji tak zpracujete velmi rychle, stačí ostrým nožem rozkrojit, vyndat dužinu se semínky a zbylou dýni nakrájet dle potřeby.
Dýňová polévka (bez lepku, paleo, AIP, Whole30, SCD, GAPS)
6
15 minut
15 minut
Suroviny
1 dýně hokkaido (cca 1 kg)
1 mrkev
1 cibule
2 stroužky česneku
3 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 hrnek kokosového mléka
2 lžíce (cca 25 g) másla nebo ghí / přepuštěného másla (případně oleje vhodného na smažení při AIP eliminaci)
1 lžíce kari (kurkumy v AIP eliminaci)
1 lžička chilli (vynechte při AIP eliminaci)
sůl
Postup
- Cibuli a česnek nakrájejte na drobno a lehce osmahněte v hrnci na másle.
- Dýni nakrájejte na menší kousky, dejte do hrnce a cca 5 minut obdělejte.
- Přidejte na kolečka/kostičky nakrájenou mrkev, zasypeme kari a chilli kořením a zalijte vývarem.
- Vařte asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.
- Do polévky nalijte kokosové mléko a vše rozmixujte do hladka.
- Nakonec osolte podle chuti (já dávám dvě lžičky soli).
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 189 kcal |
Bílkoviny | 4,4 g |
Sacharidy | 19,7 g |
Tuky | 12,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.