V zimních dnech, kdy venku mrzne a při troše štěstí je vidět i padající sníh, je ideální zahřát se nějakým teplým nápojem. Kromě kávy či čaje je výbornou variantou také horká čokoláda. A tím nemyslím prášek pochybného složení rozpuštěný ve vodě nebo kravském mléku, ale zdravou verzi ze skutečných potravin, kterou si snadno připravíte doma.
Moje oblíbená varianta je z kokosového mléka a nepraženého kakaa slazená banánem, díky kterému je čokoláda krásně hustá, jak to má u poctivé horké čokolády být. Experimentovala jsem také s jinými ořechovými a semínkovými mléky a využít pro výrobu horké čokolády se dá jakékoli z nich.
Další skvělé sladké recepty naleznete v mé kuchařce DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vajec, ořechů, sóji a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.
Domácí horká čokoláda (paleo, AIP, Raw)
2
5 minut
Suroviny
1 hrnek (240 ml) kokosového nebo jiného vašeho oblíbeného mléka (např. ořechového či semínkového)
½ banánu
1-2 lžíce nepraženého kakaa, nebo karobu při AIP eliminaci
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 227 kcal |
Bílkoviny | 3,5 g |
Sacharidy | 11,5 g |
Tuky | 18,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.