Znáte hraběnčiny řezy? Já je mám neodmyslitelně spojeny s mou prababičkou a tetou, které je pekly snad při každé rodinné oslavě. Po letech jsem vytáhla jejich recept a začala je péct také. Řezy u mých kluků vzbuzují velký úspěch.
Hraběnčiny řezy se skládají ze čtyř vrstev. Na spodní vrstvu těsta patří nahrubo nastrouhaná jablíčka, ke kterým můžete volitelně přidat ještě vlašské ořechy a rozinky. Další vrstvou je sladký sníh ušlehaný z vaječných bílků. Nakonec přijde ještě jedna vrstva těsta, které se tentokrát nastrouhá nahrubo na struhadle.
Máte rádi jablečné dezerty? Vyzkoušejte také některé další mé oblíbené recepty s jablky:
- lívance s jablky
- jablečné kapsy
- makovo-jablečný koláč
- bezlepkový štrúdl
- jablečný koláč
- jablečný chlebíček
Hraběnčiny řezy
16 ks
20-30 minut
25 minut
Suroviny
- Těsto
2 hrnky (cca 240 g) ovesné nebo jiné vaší oblíbené mouky
½ hrnku (cca 100 g) másla, lehce změklé (pro verzi bez laktózy použijte ghí)
2 lžičky (cca 6 g) prášku do pečiva
4 žloutky
3 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
- Náplň
3-4 středně velká jablka (cca 600-800 g)
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek (100 g) vlašských ořechů, lehce nasekaných
½ hrnku (cca 50 g) rozinek (volitelně)
- Náplň 2
4 bílky
2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
Postup
- Připravte si formu či plech na řezy, já používám pekáček 24 x 24 cm, který vymažte tukem a vysypejte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
- Všechny ingredience na těsto dejte do mísy a vypracujte těsto. Doporučuji sundat prstýnky a pustit se do těsta rukama.
- Hotové těsto rozdělte na dvě části. ⅓ těsta zabalte do potravinové fólie a dejte ztuhnout do mrazáku. Zbytek těsta namačkejte rovnoměrně na dno formy.
- Nechte předehřívat troubu na 175 °C.
- Jablka na náplň oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vyždímejte z nich přebytečnou vodu. Poté nastrouhaná jablka promíchejte se skořicí a vanilkovým extraktem a rovnoměrně rozprostřete do formy na těsto.
- Na jablka přidejte volitelně vlašské ořechy a rozinky.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj opatrně i zvolené sladidlo. Následně sníh přendejte do formy na jablka s ořechy a rozinkami.
- Z mrazáku vyndejte uložené těsto a pomocí hrubého struhadla ho rovnoměrně nastrouhejte navrch do formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 25 minut, dokud nezačne těsto lehce hnědnout.
- Po upečení nechtě hraběnčiny řezy vychladnout a můžete krájet.
Výživové údaje* | na 1 kousek |
---|---|
Energie | 191 kcal |
Bílkoviny | 4,5 g |
Sacharidy | 17,3 g |
Tuky | 11 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.