Domů » Jablečné kapsy
Jablečné kapsy (bez lepku, paleo)

Jablečné kapsy

Když chci svému muži udělat radost nějakým dobrým dezertem, jednou z prvních voleb jsou jablečné kapsy. Recept na ně se mi podařilo vyladit už před lety, ale až nyní jsme je s mužem konečně pěkně nafotili a já s vámi tak mohu své jablečné kapsy sdílet.

Jablečné kapsy jsou skvělou volbou pro všechny milovníky jablek a skořice. Nejlepší jsou čerstvé, klidně ještě teplé. Těsto je tak krásně křupavé. Jak kapsy chladnou, těsto měkne. To však můžete snadno vyřešit tím, že před podáváním kapsy pár minut ohřejete v troubě. Pak už jen pozor, ať si nespálíte pusu.

Jablečné kapsy (bez lepku, paleo)

Těsto na jablečné kapsy připravuji ze své oblíbené kombinace mandlové a tapiokové mouky. Díky tomu jsou mé jablečné kapsy přirozeně bezlepkové a splňují i zásady paleo stravy. Vy si však můžete těsto připravit i z jiné vaší oblíbené mouky, kterou máte rádi a za které jste zvyklí připravovat těsto například na štrúdl. Další možností je použít klasické listové těsto, které buď připravíte doma nebo ho jednoduše koupíte v obchodě.

Jablečné kapsy (Bez lepku, paleo)

Počet porcí

4-6

Příprava

15-20 minut

Pečení

40 minut

Suroviny

  • Náplň
  • 2-3 jablka

  • 1 lžíce másla (pro verzi bez laktózy použijte ghí / přepuštěné máslo)

  • 2 lžičky kokosového cukru nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla

  • 1 lžička skořice

  • špetka soli

  • Těsto
  • ½ hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky

  • ½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky

  • ½ hrnku (120 ml) kokosového mléka

  • ½ lžičky soli

  • Na potření
  • vejce

Jablečné kapsy (bez lepku, paleo)

Postup

  • Jablka omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Poté si v pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájená jablka, cukr, skořici a špetku soli, vše promíchejte a nechce za občasného míchání 10 minut obdělat, aby jablíčka změkla.
  • Mezitím si připravte plech s pečícím papírem nebo podložkou a můžete se vrhnout na těsto na kapsy. To vytvoříte tak, že v míse smícháte pomocí metličky všechny ingredience na něj. Výsledkem by mělo být hladké těsto připomínající těsto na palačinky.
  • Následně těsto nalijte na rozehřátou pánev (smažit můžete na sucho nebo přidat pár kapek oleje). Podle velikosti pánve by vám těsto mělo vystačit na 4-6 tenkých palačinek / kapes). Každou palačinku smažte pouze z jedné strany cca 1-2 minuty a poté dejte na připravený plech, a to měkkou neosmaženou stranou dolů.
  • Jakmile máte usmažené těsto a změklá jablíčka, nechte předehřát troubu na 170 °C a můžete dokončit kapsy. Předem si ještě v misce rozšlehejte 1 vejce, kterým budete kapsy potírat.
  • Každou palačinku naplňte jablečnou náplní, okraje potřeme vajíčkem, přehněte napůl a okraje spojte. Následně je ještě přimáčkněte vidličkou, aby lépe držely. Takto hotové kapsy potřete z vrchu rozšlehaným vajíčkem a do každé udělejte ostrým nožem 3 krátké řezy.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.
  • Podávejte ideálně ještě teplé. Jen pozor, ať si nespálíte pusu.
Výživové údaje* na 1 menší kapsu
Energie 168 kcal
Bílkoviny 2,6 g
Sacharidy 16,3 g
Tuky 10,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*