Domů » Jablečné pyré
Jablečné pyré (Paleo, Lowcarb, GAPS)

Jablečné pyré

Před lety jsme s přáteli cestovali po severských zemích, kochali se místní krajinou a samozřejmě ochutnávali zdejší speciality. Kromě jiných dobrot jsme si ve Švédsku oblíbili tzv. äppelmos, tedy jablečné pyré, které se zde nechá koupit od mnoho značek, v různých velikostech i příchutích. Na rozdíl od Švédska se u nás jablečné pyré / přesnídávka stále považuje za jídlo určené především pro děti a dospělí si ji většinou dopřávají spíše tajně. Přitom se jedná o výbornou pochoutku nejen pro naše nejmenší.

Příprava pyré je skvělou volbou hlavně na podzim, kdy máte přebytek domácích jablek a nestíháte je sníst. Vychutnáte si ho pak jen tak samotné nebo ho přidejte například do bílého jogurtu či kaše ke snídani. Jablečné pyré můžete dále použít při pečení do koláčů místo sladidla.

Věděli jste, že

Kromě vlákniny, draslíku a vitaminu C jsou jablka také dobrým zdrojem některých významných antioxidantů. Ty se nacházejí především ve slupce a mohou pomoci předcházet srdečním onemocněním, cukrovce 2. typu, rozvoji některých druhů rakoviny, snižovat hladinu cholesterolu, zmírnit astma či sennou rýmu.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
Apples. Harvard T.H. Chan School of Public Health [online]. [cit. 2020-10-09]. Dostupné z: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/apples/
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Domácí jablečné pyré

Množství

cca 1,5 kg

Příprava

15+5 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 2 kg jablek

  • ½ hrnky (120 ml) vody

  • 4 lžíce (cca 50 g) másla nebo ghí / přepuštěného másla

  • 2 lžíce citrónové šťávy (odpovídá šťávě z ½ citrónu)

  • 1-2 lžíce skořice

  • ½ lžičky soli

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 200 °C.
  • Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky.
  • Nakrájená jablka dejte na plech nebo do zapékací mísy, zalijte vodou a citrónovou šťávou, přidejte máslo a osolte.
  • Pečte 30 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
  • Přidejte skořici a rozmixujte na hladké pyré.
  • Ještě teplé uzavřete do sklenic a po vychladnutí skladujte v chladu.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 100 kcal
Bílkoviny 0,4 g
Sacharidy 14,6 g
Tuky 4,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*