Dlouho jsem se snažila vytvořit nějaký koláč, jehož základem by bylo jablečné pyré, až jsem nakonec přišla na tento jablečný chlebíček. Chlebíček je krásně vláčný, není příliš sladký a v základu neobsahuje žádnou ořechovou mouku či ořechy. Výborně se hodí jako zákusek ke kávě nebo jako snídaně.
Pokud nemáte vhodnou formu na chlebíček, může si z těsta upéct muffiny, které máte navíc rovnou naporcované. V tomto případě jen zkraťte dobu pečení cca na 40 minut.
Můj tip: pokud si chcete chlebíček ještě vylepšit, můžete si ho namazat ořechovým máslem nebo jinou sladkou pomazánkou, třeba některou z mých oblíbených od značky My Raw Joy.
Pro další tipy na recepty z jablečného pyré mrkněte také do mé e-kuchařky s názvem Dezerty bez alergenů.
Jablečný chlebíček (bez lepku, paleo)
8
10 minut
50-60 minut
Suroviny
200 g jablečného pyré / přesnídávky bez cukru
¼ hrnku kokosového mléka
2 vejce
3 lžíce medu
2 lžíce roztopeného kokosového oleje
½ hrnku (cca 60 g) kokosové mouky
2 lžíce tapiokové mouky/škrobu
1 lžíce skořice
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
špetka soli
1 jablko
¼ hrnku (cca 25 g) pekanových ořechů
Postup
- V menší míse smíchejte všechny mokré ingredience, tedy jablečné pyré, kokosové mléko, vejce, med, kokosový olej a vanilkový extrakt.
- Ve druhé míse smíchejte suché ingredience: kokosovou a tapiokovou mouku, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Poté vše smíchejte dohromady a vytvořte těsto, které nechte asi 15 minut stát, aby kokosová mouka nasála vlhkost.
- Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C a jablko nakrájejte na menší kostičky, které vmíchejte do těsta.
- Těsto přendejte do formy na chlebíček a posypte pekany.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C 50-60 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 123 kcal |
Bílkoviny | 3,5 g |
Sacharidy | 15,6 g |
Tuky | 4,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.