S tímto receptem jsem si opravdu vyhrála, za posledních pár týdnů jsme měli doma dobrých 10 jablečných závinů. Výsledek ale stojí za to a doufám, že si na něm pochutnáte stejně jako my.
Největším oříškem na celém receptu je vychytat pečení těsta, aby nebylo příliš syrové, ale ani příliš upečené. Během pečení těsto raději hlídejte a jakmile začnou okraje hnědnou, okamžitě ho vyndejte. Takové těsto už bývá na okraji pevné a může se trochu lámat.
Pokud by se vám stalo, že těsto přepečete moc, bude pevné a nepůjde zavinout, nezoufejte. Nechte ho rozložené, náplň z jablek dejte navrch, přidejte sníh ze dvou bílků, do kterého po vyšlehání přidáte lžíci kokosového cukru, a posypte nasekanými ořechy. Poté pečte 10-15 minut a máte výborný jablkový koláč.
Jablečný závin (Bez lepku, paleo, AIP)
10
15 minut
15 + 45 minut
Suroviny
- Těsto
½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (nebo mouky z tygřích ořechů při AIP eliminaci)
½ hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky
½ hrnku (cca 100 ml) kokosového mléka
½ lžičky soli
- Náplň
2-3 jablka
1 lžíce skořice
1 lžíce kokosového cukru (volitelně)
podle chuti můžete přidat vlašské ořechy nebo rozinky
- Na potření
vejce (nemusí být)
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
- Ingredience na těsto smíchejte dohromady, nalijte na připravený plech a pomocí stěrky vytvořte rovnoměrnou tenkou vrstvu.
- Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut. Jakmile začnou okraje jen trochu hnědnout, okamžitě vyndejte.
- V mezičase si připravte jablečnou náplň. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vyždímejte z nich přebytečnou vodu. Poté v míse smíchejte se skořicí, případně kokosovým cukrem, ořechy či rozinkami.
- Jablečnou náplň dejte na upečené těsto a zaviňte.
- Závin potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C dalších 45 minut.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 95 kcal |
Bílkoviny | 1,5 g |
Sacharidy | 11,5 g |
Tuky | 4,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro závin bez ořechů a rozinek a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den, dá se prosím něčím nahradit tapioková mouka? Děkuji.
Dobrý den, to záleží na vašich preferencích a případném výživovém směru. Tapioková mouka je hodně jemná, takže pokud se stravujete klasicky, zkusila bych hladkou špaldovou nebo klasickou pšeničnou mouku. S ostatními obilnými moukami bohužel nemám zkušenost.
Dobrý den,prosím o radu, zajímá mě zda dáváte přímo cassavu mouku, nebo používáte tapiokový škrob. U nás totiž mají tapiokovou mouku a tapiokový škrob, obojí vypadá úplně stejně, z internetu jsem si objednala cassavu, ta má trochu jinou konzistenci. Děkuji za odpověď. DF
Dobrý den, chci se zeptat určitě tam přijde lžička soli? Závin je hodně slaný. Příští dám jen špetku. Jinak super recept, děkuji.
Pěkný den, Petro, moc děkuji za vyzkoušení a zpětnou vazbu. Ano, já opravdu dávám pokaždé lžičku soli a nikdy mi slaný nepřišel. Každá sůl ale solí jinak, tak je možné, že to bude tím.
Dobry den..prosim neviete mi poradit cim by som mohla nahradit tu mandlovu a ttigriu muku? Ako inou bezlepkovou mukou? Okrem ryzovej tu tiez netolerujeme.dakujem
Pěkný den Anno, já používám především bezobilné mouky a z těch bych si troufla nahradit mandlovou jinou ořechovou moukou (kromě kokosové, ta má velmi specifické vlastnosti a nefungovala by). Vzhledem k tomu, že je v těstě ještě tapioková mouka a samotné těsto nemá mít příliš výraznou chuť, věřím, že je možné v tomto konkrétním receptu mandlovou mouku nahradit i jinými než ořechovými moukami. Bohužel je však nemám osobně vyzkoušené. Použití jiné mouky bude mít pravděpodobně vliv především na dobu pečení.
Pěkný den, Dagmar, moc se omlouvám, že jsem neodpověděla dříve, nějak mi upozornění na váš komentář zapadlo. Co se mouky týče, používám tapiokovou mouku nebo tapiokový škrob, což je opravdu totéž. Cassava mouka je něco trochu jiného jak do složení tak vlastností při pečení.
Dobrý den, asi píši už pozdě, ale začala jsem se aip věnovat až letos. Našla jsem váš recept na jablečný strůdl. Je výborný, ale chci se zeptat, jestli těsto změkne. Děkuji
Pěkný den, Ilono, děkuji za zprávu, jsem ráda, že vám štrúdl chutná. 🙂 Co se těsta týče, mělo by časem trochu změknout.
Dobrý den Aničko, recept na štrůdl je úžasný, já jsem dávala mouku z tygřích ořechů a cassavu mouku a po zavinutí jsem ještě povrch štrůdlu místo vajíčka potřela kokosovým olejem. Moc děkuji za recept, nikdy by mě nenapadlo, že ještě někdy ochutnám “listové” těsto:-)) Moc, moc, moc děkuji:-)
Pěkný den, Jani, to já moc děkuji za vaši úžasnou zpětnou vazbu. Mám obrovskou radost, že vám štrůdl chutnal. 😊❤️
Dobrý den, prosím, když budu mít koko mléko v plechovce, tak jej mám dat do Lednice a dat tam pak jen 100ml z te tuhé části, nebo to mám prave dat nevychzalené a 100ml z cele te plechovky, snad je to srozumitelné. Dekuji
Pěkný den, Martino. Rozumím. Určitě rozmíchané. Pokud byste použila jen tu tuhou část (kokosovou smetanu), bude potřeba jiné množství.