Domů » Jáhlový nákyp
Jáhlový nákyp

Jáhlový nákyp

Používáte v kuchyni jáhly? Skvěle se hodí například na přípravu jáhlové kaše. Vyzkoušet z nich však můžete i jiné recepty. Třeba jáhlový nákyp, který je za mě zatím tím nejlepším receptem z jáhlů, jaký jsem kdy vyzkoušela.

Jáhlový nákyp je výtečnou alternativou ke klasickému rýžovému nákypu. Připravit si ho můžete jen tak samotný, nebo přidat přímo do nákypu různé druhy ovoce, které tomuto nadýchanému dezertu dodají ještě více chuti a barvy. Zvolit můžete například švestky, jablka, bobulovité ovoce nebo jakékoli jiné, které máte rádi.

Hotový jáhlový nákyp můžete podávat rovnou teplý, nebo ho nechat vychladnou a dopřát si ho za studena. Osobně vřele doporučuji při podávání přidat navrch řecký jogurt, skyr nebo třeba tvaroh, které dodají nákypu porci bílkovin a jídlo vás tak zasytí na delší dobu. A pokud jste do nákypu nedali ovoce, můžete ho přidat navrch při podávání.

Jáhlový nákyp

Věděli jste, že jáhly, které jsou hlavní ingrediencí tohoto receptu, se vyrábí loupáním prosa, které je jednou z nejstarších pěstovaných obilovin na světě? Jáhly jsou známy pro svou lehkou stravitelnost a vysoký obsah minerálních látek, jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo či zinek. Dále v nich najdete také vlákninu a vitaminy skupiny B.

Další výhodou jáhlů je, že neobsahují lepek, což je činí ideální volbou pro lidi s celiakií nebo pro ty, kdo se lepku chtějí vyhnout. Pro další tipy na bezlepkové suroviny, doporučuji článek 7 tipů, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů, který najdete zde na webu.

A jaký je váš oblíbený recept z jáhlů? Dejte mi vědět do komentářů dole, ráda vyzkouším nový recept.

Jáhlový nákyp

Jáhlový nákyp (bez lepku, bez laktózy)

Počet porcí

2

Příprava

minut

Vaření + pečení

15 + 30 minut

Suroviny

  • ½ hrnku (cca 100 g) jáhlů

  • 1,5 hrnku vody

  • ½ hrnku (120 ml) mléka (může být i rostlinné)

  • 4 lžíce cukru nebo jiného sladidla

  • 2 vejce (budeme potřebovat zvlášť žloutky a zvlášť bílky)

  • 2 lžíce másla

  • ½ lžičky vanilkového extraktu

  • ovoce podle chuti (volitelně)

Postup

  • Jáhly řádné propláchněte, dejte do menšího hrnce společně s 1,5 hrnkem vody a nechte přes noc namočené v lednici.
  • Poté přiveďte k varu a vařte pod pokličkou 15 minut.
  • Následně nechte předehřát troubu na 180 °C.
  • Do uvařených jáhlů přidejte ostatní ingredience (kromě vaječných bílků a ovoce) a promíchejte.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhlového těsta.
  • Připravenou hmotu přendejte do zapékací mísy. Volitelně můžete doprostřed přidat vaše oblíbené ovoce (například švestky, nakrájená jablka nebo bobulovité ovoce).
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.
  • Po upečení můžete ihned podávat ještě teplý jáhlový nákyp, nebo ho nechat vychladnou a podávat za studena.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 399 kcal
Bílkoviny 12,6 g
Sacharidy 57 g
Tuky 13 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*