Máte rádi klasické sušenky Bebe jemné? Snadno si je připravíte i sami doma. Kromě toho, že si pohlídáte složení, můžete si je přizpůsobit podle vlastní chuti i své diety. Cereální sušenky si tak jednoduše můžete připravit i v bezlepkové variantě, nebo dokonce vhodné pro paleo stravu či autoimunitní protokol, tedy zcela bez alergenů.
Pokud chcete výsledné sušenky co nejvíce přiblížit Bebe jemným, doporučuji použít špaldovou mouku v poměru 3:1 hladká a celozrnná. S poměrem si pak samozřejmě můžete pohrát podle chuti. Skvěle se pro přípravu jemných sušenek hodí také mouka ovesná, kterou si můžete koupit, nebo připravit sami doma tím, že namelete na jemno ovesné vločky (skvěle se pro tyto účely hodí nožový mlýnek na kávu).
Tyto jemné sušenky jsou výborné také ve verzi bez alergenů vhodné i při eliminační fázi autoimunitního protokolu. V tomto případě použijte mouku maniokovou a místo másla kokosový olej nebo lépe palm shortening, pokud seženete. Takovéto sušenky již sice nejsou cereální, ale jemné a chutné jsou stále.
Recept na mé jemné cereální sušenky je v pořadí již desátým receptem na sušenky, který s vámi prostřednictvím svého blogu sdílím. Vyzkoušejte i další mé sušenky:
- Fíkové sušenky
- Kokosovo-citrónové AIP sušenky
- Kokosovo-kakaové sušenky
- Máslové sušenky
- Měkké zázvorové sušenky
- Ovesné sušenky
- Raw Oreo
- Raw sušenky s kousky čokolády
- Sušenky z maniokové mouky s marmeládou
Všechny uvedené recepty jsou přirozeně bez lepku i dalších alergenů. Pro další podobné sladké recepty mrkněte do mé elektronické kuchařky s názvem DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Připravila jsem pro vás i ukázku, kterou si v popisku knížky můžete stáhnout zcela zdarma.
A teď už pojďme na recept na domácí Bebe sušenky.
Jemné cereální sušenky
cca 300 g (40 sušenek 5×5 cm)
10-15 minut
12-13 minut
Suroviny
1,5 hrnku hladké mouky: doporučuji použít špaldovou mouku (cca 225 g) v poměru 3:1 hladká a celozrnná nebo mouku ovesnou (cca 180 g), pro AIP verzi bez alergenů použijte mouku maniokovou (cca 200 g)
¼ hrnku (cca 50 g) másla, ghí, kokosového oleje nebo palm shortening
¼ hrnku javorového sirupu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
2-4 lžíce vašeho oblíbeného mléka (může být i rostlinné)
½ lžičky prášku do pečiva (můžete nahradit ⅛ lžičky jedlé sody v kombinaci s ¼ lžičky octa)
¼ lžičky skořice
¼ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
Postup
- Nechte předehřívat troubu na 175 °C.
- V míse smíchejte nejprve všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, prášek do pečiva (případně jedlou sodu) a skořici. V jiné misce smíchejte zvolený tuk, sladidlo a vanilkový extrakt, popřípadě ocet.
- Následně smíchejte vše dohromady a vytvořte si těsto. Podle konzistence těsta ještě přidejte mléko. Mně se osvědčily 2 lžíce mléka v případě použití ovesné mouky, 3 lžíce pro špaldovou mouku a 4 lžíce při použití mouky maniokové.
- Z těsta vyválejte tenkou placku. Pokud jste použili špaldovou mouku, půjde to bez problémů jen na vále s válečkem. U ostatních mouk doporučuji těsto vyválet mezi dvěma pečícími papíry.
- Vyválené těsto nakrájejte na čtverečky (já dělám cca 5×5 cm), můžete použít dlouhý nůž nebo kolečko na pizzu, pokud máte. Poté přendejte jednotlivé sušenky na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou. Pokud jste těsto váleli na pečícím papíru, můžete sušenky přendat všechny najednou i s pečícím papírem rovnou na plech.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 12-13 minut, dokud nezačnou sušenky lehce hnědnout.
- Po upečení nechte vychladnout a skladujte při pokojové teplotě.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 442 kcal |
Bílkoviny | 9,8 g |
Sacharidy | 66,1 g |
Tuky | 14,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Zdravím je možno péct z tapiokove místo maniokove nevím jaký v tom je rozdíl , děkuji
Pěkný den, Eriko. Rozdíl mezi maniokovou a tapiokovou moukou je v tom, že manioková mouka vzniká zpracováním celého kořene manioku, zatímco tapioková mouka se získává zpracováním pouze jeho škrobových částí. Osobně jsem v případě těchto sušenek tapiokovou mouku nezkoušela, ale ze zkušeností s podobnými recepty bych zkusila místo maniokové mouky použít tapiokovou v kombinaci s mandlovou moukou (případně moukou z tygřích ořechů v AIP eliminaci). Pro začátek bych zkusila 1 hrnek tapiokové (cca 120 g) a ½ hrnku (cca 50 g) ořechové mouky. Případně můžete vyzkoušet mé máslové sušenky, které jsou podobné a mnohokrát vyzkoušení.