Aktuálně nejoblíbenější koláč mých kluků je tento strouhaný kakaový koláč s tvarohem. Za poslední měsíce jsem ho pekla mockrát a vždy zmizel tak rychle, že jsem ho pro vás nestihla nafotit. Mladší syn si ho oblíbil tak moc, že jsem mu ho pekla i jako narozeninový dort ke druhým narozeninám.
Do kakaového strouhaného koláče s tvarohovou náplní vřele doporučuji přidat i nějaké ovoce, které máte rádi. Já dávám nejčastěji borůvky, hodí se ale i maliny nebo jiné bobulovité ovoce, případně směs. Použít můžete jak čerstvě nebo mražené.
Uvedené množství koláče vystačí například na dortovou formu o průměru 24 cm nebo čtvercovou formu o rozměrech cca 24×24 cm. Pokud byste chtěli koláč na celý plech, použijte 3-4 násobné množství ingrediencí.
Kakaový strouhaný koláč s tvarohem patří spíše k těm pracnějším a náročnějším na přípravu, ale rozhodně stojí za to. Doufám, že si na něm pochutnáte stejně jako moje rodinka.
Na kakaový strouhaný koláč s tvarohem budete potřebovat jen pár základních surovin, z nichž většinu máte pravděpodobně doma. Které to jsou?
- Mouka. Já používám špaldovou hladkou nebo ovesnou. Vyzkoušet můžete i jinou vaši oblíbenou mouku, například celozrnnou nebo klidně nějakou bezlepkovou variantu.
- Máslo, případně ghí. To si předem vyndejte z lednice, aby změklo a lépe se vám s ním pracovalo. Další možností je pak máslo do těsta nastrouhat přes struhadlo.
- Vejce. Budete potřebovat zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Protože budete z bílků šlehat sníh, doporučuji si vejce předem vyndat z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Sníh po vyšlehání opatrně zamíchejte do tvarohové náplně, aby tzv. nespadl a získali jste krásně nadýchaný tvarohový krém.
- Kakaový prášek. Osobně mám nejradši raw nepražené kakao, které si zachovává nejvíce živin. Použít však můžete jakýkoli vaše oblíbený kakao. V závislosti na kakaovém prášku bude těsto buď světlejší (jako vidíte na fotkách) nebo tmavší v případě použití praženého (např. holandského) kakaa. Pokud kakao nemůžete nebo nemáte rádi, můžete ho z receptu buď vynechat nebo zaměnit 1:1 za karob.
- Sladidlo. Osladit můžete koláč v podstatě jakýmkoli vaším oblíbeným sladidlem. Já mám nejradši javorový sirup, fungovat však budou i jiné sirupy nebo cukry, případně různá bezkalorická sladidla, u kterých bude pravděpodobně třeba upravit poměr množství.
- Měkký tvaroh, který koupíte buď jako kostku v alobalu nebo ve vaničce, použít můžete oba.
- Bílý řecký jogurt. Ten se ve většině podobných receptů nevyskytuje a pokud chcete, můžete ho vynechat a přidat místo něj ještě ½ kostky nebo vaničky tvarohu. Mně se však velmi kombinace měkkého tvarohu a řeckého jogurtu osvědčila. Řecký jogurt totiž tvaroh krásně zjemní a tvarohová náplň do koláče je pak vláčnější.
- Prášek do pečiva. Opět použijte jakýkoli, který máte. Nahradit ho můžete jedlou sodou v poměru 4:1, tedy místo 4 lžiček prášku do pečiva dejte 1 lžičku jedlé sody. V tomto receptu to pak bude místo 2 lžiček prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody.
- Jako poslední ingredience patří do receptu vanilkový extrakt. Ten se u nás bohužel těžko shání ve větším množství a za rozumnou cenu. Snadno si však vyrobíte vlastní domácí vanilkový extrakt. Alkoholu v extraktu se nemusíte bát, při pečení by se měl vypařit. A pokud vanilkový extrakt nemáte, můžete ho v receptu vynechat.
Volitelně můžete do kakaového strouhaného koláče s tvarohem přidat ještě vaše oblíbené bobulovité ovoce (např. borůvky nebo maliny). Osobně to vřele doporučuji. Použít můžete jak čerstvé, tak i mražené ovoce.
Kakaový strouhaný koláč s tvarohem
12 ks
15-20 minut
35-40 minut
Suroviny
- Těsto
1 hrnek ovesné (cca 120 g) nebo špaldové (cca 150 g) mouky
½ hrnku (cca 100 g) másla
1 žloutek
1-2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
1-2 lžíce kakaového prášku (já používám raw nepražené)
2 lžičky prášku do pečiva (nebo ½ lžičky jedlé sody)
- Tvarohová náplň
1 kostka nebo vanička (250 g) měkkého tvarohu
½ hrnku (cca 120 g) bílého řeckého jogurtu
4 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
2 bílky
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
volitelně 1 hrnek (cca 100 g) bobulovitého ovoce (např. borůvky nebo maliny), může být čerstvé i mražené
Postup
- Ze surovin na těsto vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na dvě přibližně stejně velké poloviny, každou zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte cca na hodinu do lednice.
- Poté nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení, uvedené množství vystačí například na dortovou formu o průměru 24 cm nebo čtvercovou o rozměrech cca 24×24 cm.
- Tvaroh, řecký jogurt, sladidlo, žloutek a vanilkový extrakt smíchejte dohromady.
- Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové náplně.
- Jednu polovinu těsta nastrouhejte nahrubo do připravené formy, případně můžete těsto na dno formy namačkat.
- Přidejte ovoce podle chuti a na ovoce poté rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň.
- Navrch nastrouhejte nahrubo druhou polovinu těsta.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 35-40 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a poté nakrájejte a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 153 kcal |
Bílkoviny | 7,2 g |
Sacharidy | 11 g |
Tuky | 8,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.