Domů » Kokosovo-kakaové sušenky
Paleo kokosovo-kakaové sušenky (bez lepku, bez laktózy)

Kokosovo-kakaové sušenky

Máte rádi tradiční Koka sušenky? Pak si jistě zamilujete i tyto kokosovo-kakaové sušenky, které jsou oproti těm klasickým přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez rafinovaného cukru a pouze z opravdových potravin.

Recept vznikl jako snaha upéct čistě z kokosové mouky. Ta má své specifické vlastnosti. Na rozdíl od jiných druhů mouk do sebe hodně saje vodu, je tedy třeba s ní pracovat velmi opatrně a používat výrazně menší množství, než bychom použili v případě jiné mouky, aby výsledné těsto nebylo vysušené. Díky tomu je tak kokosová mouka ve většině receptů používaná pouze v malém množství jako doplněk dalších mouk.

Kromě kokosové mouky obsahuje recept na sušenky ještě kokosový cukr, který má též tendenci těsto spíše vysušovat. Nelekejte se tedy použití celého vejce na tak malé množství suchých ingrediencí. Zároveň doporučuji obecně při použití kokosové mouky nechat těsto před pečením cca 15 minut stát, aby mouka nasála vlhkost z těsta. V případě sušenek se vám díky tomu bude s těstem navíc mnohem lépe pracovat.

Kokosovo-kakaové sušenky (bez lepku, paleo, AIP)

Počet porcí

25 sušenek

Příprava

5+5 minut

Pečení

12-13 minut

Suroviny

  • ¼ hrnku (cca 32 g) kokosové mouky

  • ¼ hrnku (cca 30 g) kakaového prášku (pro AIP verzi použijte karob)

  • ¼ hrnku (cca 40 g) kokosového cukru

  • ¼ hrnku (cca 50 g) roztopeného kokosového oleje

  • 2 lžíce datlového sirupu (nebo jiného vašeho oblíbeného hustého sirupu)

  • 2 lžíce strouhaného kokosu

  • 1 vejce (pro AIP verzi použijte tzv. želatinové vejce z 1 lžíce želatiny a 3 lžic vody)

  • ½ lžičky jedlé sody

  • ½ lžičky vanilkového extraktu

  • ¼ lžičky skořice

  • špetka soli

Postup

  • V míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy kokosovou mouku, kakao/karob, kokosový cukr, strouhaný kokos, jedlou sodu, skořici a sůl.
  • Přidejte kokosový olej, vejce, datlový sirup a vanilkový extrakt a vše promíchejte.
  • Vzniklé těsto nechte 15 minut odležet v lednici.
  • Poté nechte předehřát troubu na 175 °C a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem nebo podložkou.
  • Z těsta tvořte stejně velké kuličky, které skládejte na připravený plech. Uvedené množství surovin by vám mělo vystačit na 25 menších sušenek.
  • Každou kuličky stlačte dlaní do tvaru sušenky.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 12-13 minut.
  • Hotové sušenky nechte vychladnout a můžete podávat.
Výživové údaje* na 1 malou sušenku
Energie 43 kcal
Bílkoviny 0,9 g
Sacharidy 3,6 g
Tuky 2,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Komentářů

  1. Tento recept měl u nás také úspěch, jen to vyžadovalo trochu zkoušení. Plná AIP verze s karobem a želatinovým vejcem nedopadla moc dobře, ale když jsem místo karobu dala kakao a místo vejce jablečnou přesnídávku, tak to klaplo výborně.

    • Paráda, skvěle jste si s tím poradila. 😉👌 To želatinové vejce je strašně ošemetné, někdy nepoznáte rozdíl a někdy je výsledkem podivná guma. 🤷‍♀️ Co se karobu týče, vždy s ním lze nahradit kakao 1:1, ale na chuti je to prostě znát. Taky ho moc nemusím. 😇

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*