Když vám manžel řekne, že má chuť na koprovku, je jedno, jakým stylem se stravujete, prostě ji nějak vymyslíte. Vyzkoušela jsem hned několik možností a receptů na koprovou omáčku a nejvíc se nám osvědčila tato verze z cukety.
Koprovku podávám klasicky s vařeným hovězím nebo vařenými vejci. Jako příloha se hodí například vařené brambory nebo batáty.
Věděli jste, že
Historie kopru sahá až do starověku, znám byl již ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Zmínku o kopru nalezneme také v Novém zákoně. Kopr má mnoho léčivých účinků: působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání, je doporučován na ledvinová onemocnění, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti a koupel s koprovými semeny údajně posiluje nehty.
zdroj:
Kopr vonný. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kopr_vonn%C3%BD
Koprovka z cukety (paleo, AIP, SCD, GAPS)
4
10-15 minut
20 minut
Suroviny
1 středně velká cuketa (cca 500 g)
1 svazek (cca 25 g) kopru
1 hrnek vývaru (já používám hovězí nebo zeleninový)
1 hrnek kokosového mléka
1 větší cibule
2 lžíce (cca 25 g) másla nebo ghí / přepuštěného másla (nebo oleje vhodného na smažení při AIP eliminaci)
1-2 lžíce medu
½ lžíce octa (může být víc, pokud máte raději kyselejší)
2 lžičky soli
¼ lžičky mletého pepře (vynechte při AIP eliminaci)
Postup
- V hrnci na másle/oleji obdělejte na drobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte ji změknout (cca 10 minut).
- Zalijte vývarem a kokosovým mlékem a 5 minut vařte.
- Vše rozmixujte do hladka a ochuťte solí, pepřem, medem a octem.
- Nakonec přihoďte nakrájený kopr a ještě další 2 minuty povařte.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 236 kcal |
Bílkoviny | 3,7 g |
Sacharidy | 16,9 g |
Tuky | 17,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.