Na svém kontě mám již 5 různých receptů z maniokové mouky a tenhle je zatím můj neoblíbenější. Krekry z maniokové mouky se skvěle hodí místo pečiva k obloženému talíři se šunkou, zeleninou a dalšími dobrotami, nebo k vaší oblíbené pomazánce. Dále je můžete přidat například také do polévky místo krutonů.
Pro recept na krekry z maniokové mouky jsem se nechala inspirovat na mém oblíbeném blogu Living Healthy With Chocolate. U původního receptu najdete také video, které doporučuji shlédnout pro lepší ukázku, jak krekry připravit. Zároveň obsahuje původní recept na maniokové krekry některé ingredience navíc, které můžete vyzkoušet (např. mletá lněná semínka nebo rajčatovou pastu). Mně chutnají krekry nejvíce tak, jak jsou popsány v receptu níže, vy si je samozřejmě ochuťte podle vlastní chuti a fantazie. Využít můžete například různé druhy koření a bylinek.
Co je manioková mouka
Manioková (někdy též cassava) mouka se vyrábí z kořene manioku, což je rostlina pocházející z Jižní Ameriky nazývaná také jako cassava nebo yuca. Na rozdíl od běžnější mouky tapiokové, se kterou je často mylně zaměňována, vzniká zpracováním celého kořene manioku. Naproti tomu tapioková mouka (někdy prodávaná jako tapiokový škrob) se získává zpracováním pouze škrobových částí kořene manioku.
Kde pořídit maniokovou mouku
Maniokovou mouku seženete ve vybraných online obchodech se zdravou výživou, případně můžete objednat ze zahraničí, např. ze Slovenska. Za sebe jsem spokojená konkrétně s maniokovou moukou značky Semienko, kterou jsem pořídila ve slovenském e-shopu kokosovysvet.sk (pro doručení do ČR je třeba kontaktovat zástupce obchodu).
Pozor na různou kvalitu maniokové mouky na českém trhu
Nevýhodou maniokové mouky je velmi různá kvalita, ve které se objevuje na českém trhu (podle mých informací se zdá, že v zahraničí tento problém nebývá). V praxi se to odráží především na různé savosti jednotlivých mouk. Každá manioková mouka jinak saje vodu a tudíž se stává, že vám i při přesném dodržení receptu vznikne místo hladkého těsta vysušená tvrdá hmota. Je třeba s tím tedy počítat a pokud natrefíte na hodně savou maniokovou mouku, upravit úměrně tomu poměr ingrediencí v receptu. To může být u sladkých receptů docela výzva, ale u těchto krekrů by neměl být problém upravit poměr mouky a vody podle maniokové mouky, kterou máte zrovna k dispozici.
Možnosti využití maniokové mouky
Manioková mouka je přirozeně bez lepku, tudíž ji můžete bez obav využít i při bezlepkové dietě. Zároveň se jedná o jednu z mála povolených mouk v rámci eliminační fáze autoimunitního protokolu. Vhodná je i pro některé další eliminační diety a stravovací styly, které vyřazují lepek či veškeré obiloviny.
V kuchyni můžete pomocí maniokové mouky teoreticky nahradit klasické obilné mouky v poměru 1:1. Je však třeba počítat s tím, že použití maniokové mouky bude mít vliv na výslednou konzistenci a částečně i vůni a chuť.
Další recepty z maniokové mouky
Pokud vás zajímají i další recepty z maniokové mouky, hned několik jich najdete v mé e-kuchařce s názvem Dezerty bez alergenů. Konkrétně jsem pro vás vyladila recepty na sušenky s marmeládou, sladké palačinky a vafle. Zde na blogu jsem pro vás dále připravila recept na skvělé placky z maniokové mouky, které se hodí například jako příloha k hlavnímu chodu místo pečiva nebo je využijete pro přípravu tacos.
Krekry z maniokové mouky (bez lepku, paleo, AIP)
cca 250 g
10-15 minut
55 minut
Suroviny
1,5 hrnku (cca 200 g) maniokové mouky
½ hrnku (120 ml) vody
⅓ hrnku (80 ml) olivového oleje
3 lžičky sušeného oregana (volitelně)
½ lžičky sušeného česneku (volitelně)
½ lžičky soli
¼ lžičky octa
⅛ lžičky jedlé sody
Postup
- Nechte předehřát troubu na 150 °C.
- V míse smíchejte nejprve všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, jedlou sodu, česnek a oregano. V jiné misce smíchejte ostatní ingredience, tedy vodu s olejem a octem. Následně smíchejte vše dohromady a vytvořte si těsto.
- Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku, ideálně co nejvíce obdélníkového tvaru. Vyválené těsto nakrájejte na čtverečky (já dělám cca 2,5 cm), můžete použít dlouhý nůž nebo kolečko na pizzu, pokud máte. Poté dejte i s pečícím papírem, na kterém jste těsto váleli, na plech.
- Pečte v předehřáté troubě na 150 °C 40 minut.
- Poté rozlámejte těsto na jednotlivé krekry a pečte ještě dalších 15 minut.
- Nechte vychladnout a skladujte při pokojové teplotě.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 523 kcal |
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 61,5 g |
Tuky | 28 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.