Stihli jste si nasušit nasbírané houby? Pak tu pro vás mám skvělý tip, kam s nimi. Připravte si tradiční českou kulajdu. Vychutnáte si ji jako polévku před hlavním chodem nebo klidně jako samotný hlavní chod.
Kulajdu můžete připravit také z hub čerstvých. V receptech, které jsem viděla, se obvykle doporučovalo cca 300 g hříbků na množství ostatních ingrediencí uvedených níže. Osobně však preferuji do kulajdy houby sušené.
Další důležitou ingrediencí pro přípravu kulajdy je kopr. Ten bohužel ne vždy v obchodě seženete. A tak, pokud nemáte vlastní, doporučuji koupit větší množství kopru, které si nakrájíte a dáte do mrazáku. Pro přípravu kulajdy nebo třeba koprovky ho pak stačí rovnou mražený odsypat a použít.
Věděli jste, že
Původ názvu kulajda není dodnes přesně znám a kolují o něm různé dohady. Nejzajímavější z nich tvrdí, že se jedná o zkomoleninu jména jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové žijící v 19. století. Ta byla původem Němka, takže se její jméno podle šumavského zvyku vyslovovalo Kuh Adelajde, z něhož mohlo při troše fantazie vzniknout slovo “kulajda”.
O něco pravděpodobnější se však jeví souvislost jména kulajda s nářečním slovesem zakulat nebo zakudlit, které vzniklo pravděpodobně obměnou původního zakvedlat (zakverlat), které svým původem souvisí s německým slovesem quirlen, tj. kvedlat. Například na Chodsku je zakudlená polévka každá, která je zahuštěná moukou.
Jméno polévky kulajdy má též různé krajové obměny, např. na Vysočině kudlavka a u Milevska kulimajda. V dialektologické kartotéce Ústavu pro jazyk český je název kulajda doložen ze Sušicka, Táborska a Pelhřimovska.
zdroj
ROUDNÝ, Miroslav. Kulajda. Naše řeč [online]. Ústav pro jazyk český AV ČR [cit. 2022-10-10]. ISSN 2571-0893. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5782
Kulajda
4 porce
10-15 minut
30 minut
Suroviny
1 litr vody nebo vývaru (může být kuřecí, hovězí nebo zeleninový)
500 g brambor (asi 5 středně velkých)
1 hrnek (cca 30 g) sušených hub
1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání nebo kokosového mléka (pokud chcete verzi bez kravského mléka)
1 svazek (cca 25 g) čerstvého kopru
2 lžíce másla nebo ghí
2 lžíce hladké mouky (já používám tapiokovou nebo maniokovou)
1 lžíce medu
1 lžíce octa (nebo méně, podle toho, jak máte rádi kulajdu kyselou)
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
špetka mletého pepře
Postup
- Začněte tím, že si namočíte houby, aby vám změkly.
- Dále oškrábejte brambory a nakrájejte je na menší kousky (tzv. na kostičky).
- Poté si v hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a společně 2 minuty za stálého míchání osmahněte.
- Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte nakrájené brambory, houby (vodu, ve které byly namočené slijte), sůl, kmín a pepř. Zamíchejte a vařte pod pokličkou cca 25 minut, dokud nejsou brambory uvařené.
- Poté zalijte smetanou nebo kokosovým mlékem, přidejte ocet, med a nadrobno nakrájený kopr a vše promíchejte.
- Podávejte s vařenými vejci.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 346 kcal |
Bílkoviny | 5,8 g |
Sacharidy | 38,5 g |
Tuky | 18,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.