Konečně se v obchodech opět objevuje květák, který nebyl nějakou dobu dostupný. Díky letošní situaci bude cena květáku bohužel s velkou pravděpodobností o něco vyšší, než jsme bývali zvyklí. To ale nic nemění na faktu, že je květák skvělou živinami nabitou potravinou a stojí za to ho zařadit do jídelníčku.
Jedním z mých nejoblíbenějších receptů z květáku jsou tyto květákové placky. Nejprve si uvařte květákovou rýži podle receptu zde na blogu, nechte ji vychladnout a poté se můžete pustit do přípravy květákových placek.
Květákové placky se hodí jako příloha k masu nebo místo tortilly pro přípravu oblíbených mexických pokrmů, jako je burrito nebo tacos. Můžete je použít také jako základ na pizzu.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Květákové placky (paleo, whole30, low carb, keto, scd, gaps)
4 porce
30 minut
5 minut
30 minut
Postup
- Nejprve si připravte květákovou rýži (klikněte pro recept).
- Uvařenou květákovou rýži nechte vychladnout, rozprostřete na plátýnko nebo kuchyňskou utěrku a pořádně přes ni vyždímejte.
- Květákovou hmotu dejte do mísy, přidejte vejce, oregano, pepř a sůl a smíchejte.
- Na plechu s pečícím papírem poté vytvořte jednotlivé placky.
- Pečte v troubě na 170 °C cca 30 minut, dokud nezačnou placky na okrajích hnědnout.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 123 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 7,5 g |
Tuky | 5,8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.