Máte rádi čokoládu? Pak si jistě zamilujete i čokoládový lávový dort (anglicky chocolate lava cake nebo molten chocolate cake, česky také čokoládový fondant).
Lávový dortík je na krajích pěkně upečený a uvnitř plný vynikající sladké čokoládové náplně. Podávejte ho ještě teplý a užijte si bohatou chuť horké čokolády, která z něj po rozkrojení vytéká. Při podávání můžete pro oživení přidat ještě kopeček vanilkové zmrzliny či maliny nebo jahody, které jsou v kombinaci s čokoládou prostě skvělé.
Lávový dortík (bez lepku, paleo)
2
5-10 minut
10-12 minut
Suroviny
50 g kvalitní hořké čokolády
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce tapiokové mouky
1-2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle toho, jak máte sladkou čokoládu)
1 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
kokosový olej a kakaový prášek na vymazání a vysypání formiček
Postup
- Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 200 °C.
- Čokoládu dejte do misky společně s kokosovým olejem a rozpuťte na vodní lázni (tzn. misku s čokoládou a kokosovým olejem dejte do menšího hrnce s horkou vodou tak, aby se ideálně nedotýkala dna hrnce).
- Mezitím si připravte formičky na dortíky, které si vymažte kokosovým olejem a vysypte kakaem. Můžete použít například formy na muffiny.
- Jakmile je čokoláda rozpuštěná, sundejte ji z vodní lázně, přidejte med nebo javorový sirup a promíchejte. Doporučuji použít metličku.
- Poté přimíchejte vejce a vanilkový extrakt a nakonec špetku soli a tapiokovou mouku.
- Hotové těsto vylijte do připravených formiček a dejte do trouby.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10-12 minut.
- Po vyndání z trouby nechte minutku vychladnout a poté vyklopte z formiček a ještě teplé podávejte.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 312 kcal |
Bílkoviny | 5,6 g |
Sacharidy | 23,9 g |
Tuky | 22,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.