Domů » Lávový dortík
Lávový dortík bez lepku (paleo)

Lávový dortík

Máte rádi čokoládu? Pak si jistě zamilujete i čokoládový lávový dort (anglicky chocolate lava cake nebo molten chocolate cake, česky také čokoládový fondant).

Lávový dortík je na krajích pěkně upečený a uvnitř plný vynikající sladké čokoládové náplně. Podávejte ho ještě teplý a užijte si bohatou chuť horké čokolády, která z něj po rozkrojení vytéká. Při podávání můžete pro oživení přidat ještě kopeček vanilkové zmrzliny či maliny nebo jahody, které jsou v kombinaci s čokoládou prostě skvělé.

Lávový dortík bez lepku (paleo)

Lávový dortík (bez lepku, paleo)

Počet porcí

2

Příprava

5-10 minut

Pečení

10-12 minut

Suroviny

  • 50 g kvalitní hořké čokolády

  • 2 lžíce kokosového oleje

  • 2 lžíce tapiokové mouky

  • 1-2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle toho, jak máte sladkou čokoládu)

  • 1 vejce

  • ½ lžičky vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • kokosový olej a kakaový prášek na vymazání a vysypání formiček

Postup

  • Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 200 °C.
  • Čokoládu dejte do misky společně s kokosovým olejem a rozpuťte na vodní lázni (tzn. misku s čokoládou a kokosovým olejem dejte do menšího hrnce s horkou vodou tak, aby se ideálně nedotýkala dna hrnce).
  • Mezitím si připravte formičky na dortíky, které si vymažte kokosovým olejem a vysypte kakaem. Můžete použít například formy na muffiny.
  • Jakmile je čokoláda rozpuštěná, sundejte ji z vodní lázně, přidejte med nebo javorový sirup a promíchejte. Doporučuji použít metličku.
  • Poté přimíchejte vejce a vanilkový extrakt a nakonec špetku soli a tapiokovou mouku.
  • Hotové těsto vylijte do připravených formiček a dejte do trouby.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10-12 minut.
  • Po vyndání z trouby nechte minutku vychladnout a poté vyklopte z formiček a ještě teplé podávejte.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 312 kcal
Bílkoviny 5,6 g
Sacharidy 23,9 g
Tuky 22,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*