Domů » Mandlové linecké cukroví
Mandlové linecké cukroví (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Mandlové linecké cukroví

Klasiku v podobě lineckého cukroví si můžete vychutnat na Vánoce, Velikonoce i kdykoli během roku. Toto mandlové linecké cukroví si navíc můžete dopřát bez výčitek, neboť je bez cukru a pouze z opravdových potravin.

Linecké cukroví můžete slepovat jakoukoli vaší oblíbenou marmeládou. Mně se osvědčila klasická rybízová, ale nebráním se ani jiným příchutím. Jaká je vaše nejoblíbenější marmeláda do lineckého? Dejte mi vědět do komentářů.

Mandlové linecké cukroví (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Další recepty na zdravé vánoční či velikonoční cukroví naleznete v mé vánoční e-kuchařce, ve které je obsaženo celkem 16 receptů na pečené i nepečené cukroví. Těšit se zde můžete na osvědčenou klasiku i méně tradiční recepty. Vše ve zdravější variantě bez cukru, bez lepku, bez laktózy, pouze z opravdových potravin a přitom stále chutně.

Mandlové linecké cukroví (bez lepku, paleo)

Počet porcí

22 kousků

Pečení

8-10 minut

Suroviny

  • 1,5 hrnku (cca 150 g) mandlové mouky

  • ½ hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky/škrobu

  • ¼ hrnku (cca 50 g) změklého másla nebo ghí / přepuštěného másla

  • 2 lžíce (cca 40 g) medu

  • 2 žloutky

  • citrónová kůra z ¼ citrónu

  • vaše oblíbená marmeláda na slepování

Mandlové linecké cukroví (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Postup

  • V míse smíchejte mandlovou a tapiokovou mouku. Přidejte máslo, med, žloutky a citrónovou kůru a vypracujte těsto.
  • Těsto nechte chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Pokud je těsto po vyndání z lednice naopak moc tvrdé, nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotě.
  • Poté nechte předehřát troubu na 170 °C.
  • Těsto vyválejte mezi dvěma potravinovými fóliemi.
  • Pomocí vykrajovátek vykrajujte z těsta kolečka, srdíčka nebo jakékoli jiné tvary, které máme rádi, a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě cca 8-10 minut. Jakmile začne cukroví hnědnout, ihned ho vyndejte.
  • Nechte vychladnout a poté slepujte marmeládou.
  • Hotové linecké cukroví nechte ještě pár hodin nebo do druhého dne odležet v lednici.
Výživové údaje* na 1 kousek
Energie 83 kcal
Bílkoviny 1,6 g
Sacharidy 5,8 g
Tuky 6,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

3 Komentářů

  1. Prosím, dá se uložit na pár týdnů do mrazáku? Děkuji 🙂

  2. Děkuji, chtěla bych upéct synovi k Vánocům, ale dopředu, jde mi vše pomalu.
    V Kauflandu jsem výhodně koupila kilo mražených jahod a zkusila jsem uvařit marmeládu. S agarem, který zahušťuje. Třeba se to povede. Děkuji za vaše stránky a šťastné dny přeji

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*